Peste 1.700 de poliţişti de frontieră, avansaţi în grad

Peste 1.700 de poliţişti de frontieră au fost avansaţi în grad, miercuri, cu ocazia aniversării a 149 de ani de existenţă instituţională, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Totodată, alţi doi angajaţi ai MAI au primit titlul de „poliţistul de frontieră al anului”. Aceştia sunt comisarul Petru Bledea, şeful sectorului Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, şi Andrei Cracana din cadrul SPF Bivolari, judeţul Iaşi.

La sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au avut loc festivităţi prilejuite de sărbătorirea a 149 ani de existenţă instituţională.

„În calitate de coleg al dumneavoastră, vă solicit să dăm, în continuare, dovadă de perseverenţă, inteligenţă, conduită morală remarcabilă şi conştiinţă profesională, pentru a face faţă tuturor provocărilor pe care ni le oferă prezentul, pentru a nu pierde din vedere rolul Poliţiei de Frontieră şi îndatoririle ce ne revin. Încurajez şi susţin profesionalismul şi seriozitatea de care dumneavoastră daţi dovadă în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, asigurându-vă de profunda mea preţuire pentru tot ceea ce realizaţi”, le-a transmis şeful Poliţiei de Frontieră, chestorul şef Ioan Buda, poliţiştilor prezenţi la eveniment.

Dintre cei avansaţi în grad, 200 au fost înaintaţi în gradul profesional următor înaintea îndeplinirii stagiului minim.

„Aceştia s-au remarcat în activitatea specifică de supraveghere şi control a frontierei de stat, obţinând rezultate semnificative pe linia prevenirii şi combaterii infracţionalităţii transfrontaliere şi se adaugă celor 1.506 poliţişti de frontieră (433 ofiţeri şi 1.073 agenţi), care primesc noile grade profesionale, la termen, conform reglementărilor legale în vigoare”, se arată în comunicatul IGPF.

La 24 Iulie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Decretul prin care se realiza unirea corpurilor grănicereşti „de dincoace şi dincolo de Milcov”.

Prin OUG 104/2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, această dată istorică a fost desemnată ca sărbătoare oficială a Poliţiei de Frontieră Române.

„În cei 149 ani de existenţă şi nu numai, deoarece apărarea hotarelor ţării a existat din cele mai vechi timpuri, Poliţia de Frontieră Română a parcurs mai multe etape de transformare şi perfecţionare, în funcţie de caracterul perioadei istorice trăite, însă indiferent de forma de organizare sau denumire, misiunea a rămas întotdeauna aceeaşi, cea de străjer al legalităţii, ordinii şi liniştii la frontieră”, subliniază IGPF.

În prezent, ca instituţie specializată a Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia de Frontieră Română are obligaţia să prevină şi să combată stările de pericol la adresa României, determinate de migraţia ilegală şi criminalitatea transfrontalieră şi, de asemenea, să apere viaţa, integritatea corporală şi libertatea persoanelor, proprietatea publică şi privată, celelalte drepturi şi interese legitime ale cetăţenilor şi comunităţii, activitatea sa constituind serviciul public desfăşurat în interesul persoanei, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi prin aplicarea legii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.