EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Washingtonul îl plasează pe lista neagră pe liderul unui grup extremist turc

0

Statele Unite l-au plasat miercuri pe lista lor neagră pe turcul Bulut Yayla, unul dintre liderii grupului marxist ce a revendicat atentatul cu bombă care a lovit ambasada SUA la Ankara în februarie, informează AP şi AFP.

Bulut Yayla este în prezent considerat terorist de Departamentul de Stat şi grupul cunoscut sub denumirea de Partidul/Frontul Revoluţionar de Eliberare a Poporului /DHKP-C/, de care aparţine, a fost clasificat organizaţie teroristă.

„Ca urmare a acestei desemnări, toate proprietăţile lui Yayla ce intră sub incidenţa legislaţiei SUA sunt blocate, iar activele sale îngheţate”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Washington l-a descris pe Bulut Yayla ca un lider al DHKP-C „ce vehiculează o ideologie marxist-leninistă şi se opune Statelor Unite, guvernului turc şi NATO”.

Poliţia turcă a lansat o operaţiune masivă împotriva acestui grup după atentatul sinucigaş comis la 1 februarie contra ambasadei Statelor Unite la Ankara. În atentat au murit kamikaze şi o gardă de securitate locală, şi a fost rănit grav un fost jurnalist de televiziune turc.

DHKP-C a comis numeroase atentate în ultimele decenii ce au ucis zeci de persoane, dintre care mai mulţi politicieni şi militari de prim plan. El a revendicat de asemenea un atentat sinucigaş ce a ucis un poliţist la Istanbul în septembrie anul trecut şi a ameninţat că va ataca celelalte reprezentanţe americane din Turcia.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.