EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Alpiniştii români au finalizat o expediţie pe „Muntele Ucigaş” din Pakistan, în pofida unui atac sângeros al talibanilor

0

Când talibanii au atacat un grup de alpinişti străini, luna trecută, într-o tabără de pe al doilea cel mai mare vârf din Pakistan, alpinistul român Zsolt Torok se afla pe un versant îngheţat al muntelui, fără să ştie de masacrul ce era comis la câteva mii de metri în jos.

„Mi-am sunat soţia pe un telefon prin satelit şi mi-a spus că au venit talibanii şi i-au omorât pe toţi din tabără”, a afirmat alpinistul român. „Am fost şocat. Noi am supravieţuit numai pentru că alesesem un alt drum”, a spus el.

Curajoşi, Torok şi alţi patru alpinişti români au continuat ascensiunea pe munte, devenind prima expediţie care cucereşte vârful Nanga Parbat, supranumit Muntele Ucigaş, de la atacul sângeros comis asupra străinilor.

Talibanii pakistanezi au revendicat masacrul din 22 iunie, când persoane înarmate îmbrăcate în poliţişti au atacat tabăra aflată la o altitudine de 4.200 de metri, omorând cel puţin 10 alpinişti şi un ghid pakistanez. Printre victime s-au aflat alpinişti din China, Lituania, Nepal, Slovacia, Ucraina şi o persoană cu dublă cetăţenie, americană şi chineză. Un alpinist chinez a scăpat în urma atacului, aminteşte Reuters.

Torok, în vârstă de 40 de ani, şi echipa lui au trecut prin Islamabad la întoarcerea spre casă. El a declarat că au fost îngrijoraţi de atac, dar s-au simţit în siguranţă în compania celor 10 gărzi pakistaneze care le-au asigurat protecţia taberei. „Acei alpinişti erau oameni nevinovaţ”‘, a declarat Torok pentru Reuters la reşedinţa ambasadorului român în Islamabad. „În mod clar, teroriştii se pregătiseră bine. Au vrut să şocheze pe toată lumea”, a spus el.

Torok şi-a exprimat speranţa că experienţa sa şi a echipei sale îi va încuraja şi pe alţi alpinişti să revină în munţii din Pakistan şi în lanţul himalayan, unde sunt multe vârfuri neeexplorate. ‘Nu am dorit să renunţăm niciun moment’, a afirmat Torok.

Alpiniştii români au ales să escaladeze vârful Nanga Parbat de pe versantul Rupal, la o altitudine de 4.500 de metri, un perete abrupt cu gheaţă şi bătut din toate părţile de vânt deosebit de rece. Atacul talibanilor a avut loc pe cealaltă parte a muntelui.

Alpiniştii români Zsolt Torok, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Teo Vlad au reuşit, în premieră românească, să cucerească vârful pakistanez Nanga Parbat, înalt de 8125 m, situat la capătul vestic al munţilor Himalaya.Vârful Nanga Parbat este considerat între alpinişti ca unul dintre piscurile cele mai grele de escaladat, fiind al nouălea vârf ca înălţime din lume.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.