EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Brazilia: Papa Francisc a lansat un mesaj împotriva corupţiei şi în favoarea integrării sociale

0

Aflat joi în vizită într-o favelă din Rio, Papa Francisc i-a încurajat pe tinerii brazilieni să nu cedeze ‘corupţiei’, apreciind că ‘pacificarea’ favelelor nu va fi una de durată fără integrare şi justiţie socială, relatează AFP.

„Voi, dragi tineri, sunteţi deseori dezamăgiţi de faptele de corupţie ale unor oameni care, în loc să caute binele comun, îşi urmăresc propriul interes”, a spus papa, cu aluzie la fronda socială a tinerilor brazilieni împotriva corupţiei şi lipsei serviciilor publice de bază.

„Să nu vă descurajaţi. Realitatea se poate schimba. Omul se poate schimba”, a afirmat suveranul pontif. După care a transmis propria recomandare pentru tinerii care au ‘o sensibilitate specială împotriva nedreptăţilor’: „Căutaţi, voi primii, să faceţi binele, să nu vă obişnuiţi cu răul, ci să-l învingeţi”.

Vizitând Varginha, o mică favelă săracă din nordul oraşului Rio şi care se afla încă în urmă cu câteva luni sub controlul traficanţilor de droguri, papa a încurajat de asemenea „eforturile pe care le face societatea braziliană pentru a-i integra pe toţi membrii săi”.

„Niciun efort de ‘pacificare’ nu va fi durabil, nu va exista armonie, nici bucurie într-o societate care ignoră, care marginalizează şi abandonează la periferie o parte din ea însăşi”, a mai afirmat papa.

„Numai când vom fi capabili să dăruim ne vom îmbogăţi cu adevărat. Tot ceea ce se dăruieşte se înmulţeşte”, a declarat Francisc, în cadrul unui discurs susţinut pe terenul de fotbal din Varginha, pe o ploaie torenţială.

Papa a vorbit în faţa unei mulţimi de mii de locuitori, vizibili emoţionaţi, din favela mohorâtă şi uitată din nordul metropolei Rio, adunaţi pe stadionul neîngrijit al acestei comunităţi.

Varginha este situată într-un complex de favele supranumite ‘Fâşia Gaza’, din cauza ciocnirilor frecvente şi sângeroase dintre poliţişti şi traficanţii de droguri.

„Aş vrea să fac apel la cei care au cele mai multe resurse, la autorităţile publice şi la toţi oamenii binevoitori angajaţi în favoarea justiţiei sociale: nu încetaţi să lucraţi pentru o lume mai justă şi mai solidară”, a adăugat suveranul pontif.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.