CEDO: 27 milioane de euro despăgubire pentru o societate ucraineană

Autorităţile din Ucraina vor trebui să plătească 27 milioane de euro ‘prejudiciu material şi moral’ companiei private ucrainene Agrokompleks, conform unei decizii a Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), publicate joi, transmite AFP.

 Afacerea Agrokompleks vs. Ucraina a fost depusă la Curtea de la Strasbourg în 2003.

La momentul faptelor, compania efectua operaţiuni de barter cu societăţi ruse – mărfuri alimentare brute ucrainene, contra petrol brut rusesc – şi revindea produsele petroliere finite. Dosarul privea procedura de insolvenţă (1996-2004) angajată de companie contra celei mai mari rafinării de petrol din Ucraina, ‘LyNOS’, pentru recuperarea creanţelor.

Citeste si:  Boardul FMI a aprobat scrisoarea de intenţie pentru un nou acord cu România

În decizia dată pe fond, la sfârşitul lui 2011, CEDO a reţinut în cauză trei cazuri de violare a ‘dreptului la un proces echitabil şi într-un termen rezonabil’, garantat de Convenţia europeană pentru drepturile omului. Judecătorii europeni au estimat că jurisdicţiile interne sesizate în dosar nu puteau fi considerate independente sau imparţiale, ‘dată fiind intervenţia flagrantă a autorităţilor statului la cel mai înalt nivel în procedură’. CEDO a constatat de asemenea violarea dreptului de proprietate, procedura în cauză având un impact direct asupra intereselor patrimoniale ale firmei Agrokompleks.

Citeste si:  Guvernul spaniol pregăteşte reducerea salariilor şi indemnizaţiilor de şomaj pentru a economisi 30 de miliarde de euro

CEDO a decis atunci să amâne pentru mai târziu fixarea unei sume de ‘satisfacere echitabilă’ în această afacere, lucru care s-a întâmplat joi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close