Italia: Un ministru de stânga vorbeşte despre „evaziunea fiscală de supravieţuire”

Viceministrul italian al economiei Stefano Fassino (stânga) s-a referit joi la existenţa unei ‘evaziuni fiscale de supravieţuire’, cauzată de o impozitare prea ridicată, atrăgându-şi astfel complimentele ironice al dreptei, informează AFP.

‘Fără să fac vreo aluzie la cineva şi fără echivoc în dorinţa de a combate evaziunea fiscală, există motive profunde şi structurale care împing numeroase persoane la un anumit comportament’, a declarat Stefano Fassino în cursul unui colocviu pe tema fiscalităţii, organizat de confederaţia generală din comerţ, Confcommercio.

‘Presiunea fiscală este nesustenabilă’, a adăugat viceministrul, vorbind despre ‘o evaziune fiscală de supravieţuire’.

Afirmaţiile sale au fost imediat salutate de reprezentanţii dreptei, de la Liga Nordului la partidul condus de Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL). ‘Cu Fassina, am multe puncte în care sunt în dezacord. Câteodată însă se lasă purtat de un instinct al adevărului care surprinde în mod plăcut’, a afirmat ironic liderul grupului parlamentar al PdL din Camera Deputaţilor, Renato Brunetta.

Şefa principalului sindicat din Italia, Suzanna Camusso, a văzut, din contră, ‘nu doar o frază nefericită, ci şi dramatică greşeală politică’.

Potrivit unui studiu al Confcommercio, de la începutul lui 2012, economia subterană în Italia este evaluată la 17,4% din PIB, la aproximativ 272 miliarde de euro, în timp ce presiunea fiscală ‘efectivă’, calculată pe veniturile declarate, se ridică la 54%, ‘cea mai importantă printre economiile avansate’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.