OECD: Franţa rămâne numărul unu la cheltuielile sociale

Franţa continuă să rămână ţara care alocă cei mai mulţi bani pentru cheltuielile sociale, care ar urma să atingă în acest an 33% din Produsul Intern Brut, relatează Reuters.

Un studiu publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) arată că, urmare a crizei şi a creşterii alocaţiilor de şomaj şi a altor prestaţii, cheltuielile sociale reale au crescut în medie cu 10% în ţările membre din 2007/2008. Doar două ţări au evoluat contra tendinţei, Grecia şi Ungaria, înregistrând scăderi de 14 şi respectiv 13%.

Potrivit studiului, în Coreea de Sud s-a înregistrat cea mai mare creştere (29%), ‘această evoluţie reflectând creşterea cheltuielilor legate de pensii şi alte prestaţii precum ajutoarele de creştere a copiilor’. Franţa este cea care consacră cea mai mare parte din PIB politicii sociale, cu 32,1% în 2009, urmată de Danemarca (30,2%) şi Suedia (29,8%), faţă de 22,1% media ţărilor din OECD.

Estimările organizaţiei pentru 2013 plasează Franţa tot în fruntea clasamentului, cu 33,0% din PIB, în faţa Danemarcei (30,8%) şi a Belgiei (30,7%). Prin comparaţie, media ţărilor din OECD se aşteaptă să fie de 21,9% iar cea a celor 21 de ţări care fac parte din UE, membre ale OCDE, – de 25,1%.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.