Parlamentul bulgar a votat rectificarea bugetului de stat, în ciuda protestelor

Parlamentul bulgar a votat în prima lectură proiectul de rectificare a bugetului de stat propus de guvernul premierului Plamen Oreşarski. Proiectul, care prevede contractarea unui nou împrumut de circa 500 milioane de euro, a fost sprijinit de parlamentarii socialişti şi de aliaţii lor din formaţiunea etnicilor turci, opoziţia de centru-dreapta a votat împotrivă, iar ultranaţionaliştii s-au abţinut.

Banii din noul împrumut vor fi folosiţi pentru plăţi sociale şi acoperirea datoriilor statului către mediul de afaceri. Nu este prevăzută nicio creştere a salariului minim pe economie şi nici prime de Crăciun pentru pensionari.

Ministrul finanţelor Petăr Ciobanov a declarat că rectificarea bugetului va avea un efect benefic pentru mediul de afaceri şi va duce la normalizarea situaţiei economice, inclusiv la reducerea dobânzilor bancare.

Liderul socialiştilor, Serghei Stanişev, a subliniat că şi după rectificare Bulgaria va rămâne printre statele membre ale Uniunii Europene cu cel mai mic deficit bugetar. Mediul de afaceri trebuie să vadă în sfârşit că statul îşi plăteşte datoriile, a spus Stanişev.

Decizia vine pe fondul protestelor antiguvernamentale zilnice care au loc de la 14 iunie. Manifestanţii, care insistă ca guvernul să-şi dea demisia, s-au declarat împotriva rectificării şi a unui nou împrumut.

În acelaşi timp, premierul Plamen Oreşarski a făcut apel către protestatari să evite orice manifestări violente. Oreşarski a mai spus că numai Partidul socialist ar putea să decidă dacă şi când se va termina mandatul guvernului: mâine, în martie 2014 sau peste 4 ani.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.