Robotul care va revoluţiona industria

Panicarzii pleacă de la ideea că roboţii vor înlocui oamenii la muncă. De fapt, roboţii pot deveni colaboratorii noştri esenţiali, eliberându-ne de muncile anoste şi mecanice. Rodney Brooks arată pe Ted.com cât de valoroşi vor fi când numărul adulţilor apţi de muncă va scădea, iar al pensionarilor va creşte. Ni-l prezintă pe Baxter, robotul cu ochi mişcători şi cu braţe sensibile la atingere, care ar putea să muncească alături de o populaţie tot mai bătrână şi să ajute şi la treburile casnice.

Supraestimând tehnologia pe termen scurt, ne temem că vom pierde locuri de muncă prin folosirea inteligenţei artificiale şi a roboţilor.Demografia ne va lăsa cu o mulţime de posturi vacante, iar societatea noastră va trebui să se bazeze pe umerii de oţel ai roboţilor în viitor. Aşadar, e posibil să nu avem suficienţi roboţi.

Înainte oamenii foloseau foi de calcul. Foile de calcul erau foi de hârtie, calculate de mână. Apoi s-a întâmplat un lucru interesant. După revoluţia computerelor din 1980, programele de foi de calcul au fost ajustate pentru funcţionari, nu pentru a-i înlocui, ci le-a respectat funcţionarilor capacitatea de a fi programatori. Funcţionarii au devenit programatori de foi de calcul. Li s-au sporit capacităţile. Nu mai aveau de făcut calcule anoste, ci puteau face mult mai mult.

Citeste si:  Pasagerii CFR Călători vor putea citi cărţi în toate trenurile InterCity din 13 noiembrie

Astăzi începem să vedem roboţi în viaţa noastră. Când militarii aveau de a face cu bombe artizanale în Irak şi Afganistan, în loc să-şi pună costum de protecţie şi să le împungă cu băţul, aşa cum făceau până în 2002, acum trimit robotul. Robotul preia aşadar munca periculoasă.

Roboţii TUG, de exemplu, sunt folosiţi în sute de spitale din SUA. Ei duc cearşafurile murdare la spălătorie, duc vasele murdare la bucătărie şi aduc medicamentele de la farmacie. Asistentele şi ajutoarele lor sunt eliberate de munca anostă de a căra lucruri  şi au mai mult timp pentru pacienţi.

De fapt roboţii au devenit omniprezenţi în viaţa noastră în multe feluri. În schimb oamenii se tem puţin de roboţii din fabrici, pentru că e periculos să stai în preajma lor. Ca să-i programezi trebuie să înţelegi vectorii hexadimensionali . Oamenii obişnuiţi nu pot interacţiona cu ei. Cred că e o tehnologie aflată pe o direcţie greşită, deoarece a exclus muncitorul din tehnologie şi că e important să căutăm tehnologii cu care pot interacţiona muncitorii obişnuiţi.

Citeste si:  Licitaţia pentru regularizarea Bahluiului a intrat în prelungiri

Robotul Baxter este dintr-o primă serie de roboţi cu care oamenii obişnuiţi pot interacţiona în mediul industrial.Partea interesantă e că Baxter are elemente de simţ al realităţii.Ochii lui se văd pe ecran şi arată unde urmează să se mişte robotul. O persoană care interacţionează cu el înţelege încotro se îndreaptă şi nu o surprind mişcările lui. Are un simţ minim al realităţii, se duce singur şi ia anumite obiecte.

Se poate interacţiona în siguranţă cu Baxter. Cu un robot industrial actual nu merge să faci asta, dar Baxter simte forţa, inţelege când o persoană este lângă el şi nu o loveşte, nici nu o împinge.Cel mai interesant lucru la Baxter este interfaţa cu utilizatorul. Când e apucat de un braţ, robotul intră într-un mod cu forţă nulă şi compensare a gravitaţiei, iar pe ecran apare o diagramă, unde fiecare iconiţă corespunde braţelor si degetelor.

Roboţii  evoluează, cum au evoluat funcţionarii din anii 1980. Nu le dăm unelte care necesită ani de studiu pentru a le putea folosi, ci unelte cu care pot învăţa să lucreze în doar câteva minute.

Citeste si:  Un senator italian propune arestarea preventivă a liderilor studenţilor consideraţi periculoşi

Există două mari forţe, atât voliţionale cât şi inevitabile: schimbarea climei şi demografia. Demografia va schimba mult lumea.Proporţia populaţiei adulte cu vârste încadrabile în muncă a scăzut puţin în ultimii 40 de ani. Dar în următorii 40 de ani se va schimba dramatic, chiar şi în China. Procentul adulţilor cu vârste încadrabile va scădea considerabil.

Privind invers, procentajul celor peste vârsta de pensionare creşte foarte repede, pe măsură ce generaţia exploziei de natalitate se apropie de vârsta de pensionare. Asta înseamnă că mai multe persoane cu mai puţine asigurări sociale vor concura pentru servicii.  Pe măsură ce creşte numărul de oameni peste vârsta de pensionare, vor fi tot mai puţini oameni care să aibă grijă de ei.

Vom avea nevoie de roboţi care să ne ajute, şi care să facă lucruri pe care în mod normal le facem singuri, dar care devin tot mai grele cu vârsta: căratul cumpărăturilor din maşină,pe scări, până în bucătărie, sau chiar, când suntem foarte bătrâni, condusul maşinii ca să ne vizităm prietenii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata