Senatul SUA ameninţă cu sancţiuni ţările dispuse să-l primească pe Snowden

Comisia pentru credite bugetare a Senatului american a adoptat joi un amendament care-l obligă pe secretarul de stat să consulte Congresul pe tema unor eventuale sancţiuni împotriva oricărei ţări care este dispusă să-i acorde azil politic fostului consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate /NSA/ a SUA Edward Snowden, blocat în prezent pe aeroportul moscovit Şeremetievo, relatează vineri agenţia RIA Novosti.

”Comisia notează că o serie de ţări i-au propus azil politic lui Edward Snowden, cetăţean american, care a dezvăluit presei informaţii secrete. Comisia îi ordonă secretarului de stat american să consulte Congresul pe tema unor eventuale sancţiuni împotriva oricărei ţări care-i acordă azil politic lui Snowden, inclusiv anularea sau suspendarea unor privilegii sau avantaje comerciale”, se afirmă în textul amendamentului, propus de senatorul Lindsey Olin Graham.

SUA încearcă să obţină extrădarea lui Snowden, acuzat că a divulgat informaţii secrete despre spionajul informatic practicat de Washington în întreaga lume. Informaticianul american face obiectul a trei capete de acuzare, fiecare putând să-l coste până la 10 ani de închisoare în SUA. Din 23 iunie, el este blocat pe Şeremetievo, deoarece paşaportul său american a fost anulat. El a cerut azil în Rusia pe 16 iulie, potrivit poliţiei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.