SUA prezintă publicului o facilitate nucleară folosită în timpul Războiului Rece

Legendarul laborator secret american de la Los Alamos, locul unde s-a născut programul nuclear american, a decis să prezinte publicului o facilitate de stocare a armelor nucleare folosită pe vremea Războiului Rece, relatează vineri agenţia Ria Novosti.

Laboratorul a prezentat un film cu această facilitate, care a fost una dintre cele mai secrete şi securizate locaţii de pe teritoriul SUA, cunoscută sub numele de Tunelul Vault. Acum, la a 70-a aniversare a Laboratorului Naţional Los Alamos, tunelul a fost prezentat în premieră presei, angajaţilor şi membrilor familiilor laboratorului.

Tunelul, construit în anii 1948 şi 1949, a fost săpat într-un canion şi coboară 91 de metri sub pământ. A fost folosit ca loc de stocare a armelor nucleare între aprilie 1949 şi mai 1950, ulterior fiind destinat activităţilor de cercetare în domeniul nuclear, depozitării unor componente folosite la producerea armelor atomice şi asamblării bombelor folosite la testele nucleare. Tunelul a fost scos din uz în anul 2009 după un devastator incendiu de pădure care a distrus mai multe structuri ale centrului din Los Alamos.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.