Jan Kopecky, lider în Raliului Sibiului. Preferatul lui Victor Ponta, Keleti, lider în ERC Production Cup

După prima zi din Raliul Sibiului, Jan Kopecky este pe cale să-şi consolideze poziţia de lider în Campionatul European de Raliuri FIA. Pilotul Skoda Motorsport a terminat ziua de vineri cu un avans de peste 15 secunde în faţa lui Francois Delecour, au anunţat organizatorii.

La Sibiu a fost o zi plină de acţiune, trei piloţi aflându-se la conducerea raliului. Şi în ERC Production Car şi în ERC 2WD lupta a fost la fel de disputată.

Francois Delecour, liderul campionatului din România, a fost cel mai rapid pe prima specială a zilei, dar a pierdut prima poziţie, pe proba a doua, în duelul cu compatriotul său Bryan Bouffier. Cei doi francezi au profitat şi de problemele cu servo-direcţia care l-au încetinit pe Jan Kopecky. Cehul şi-a revenit însă după prima oprire în parcul de service şi a terminat speciala a treia cu cel mai bun timp.

Încercarea lui Bouffier de a câştiga etapa de la Sibiu s-a terminat pe speciala a patra, când, cu cinci kilometri înainte de start, amortizoarele maşinii sale au cedat. Ţinând cont că şi Delecour a redus puţin ritmul din cauza supraîncălzirii motorului, Kopecky a preluat conducerea raliului pentru prima oară. Pilotul Skoda Motorsport şi-a mărit avantajul pe super specială şi apoi pe urcare de noapte în Păltiniş. Cehul nu a avut însă nicio soluţie la atacul lui Delecour pe ultima probă, Şanta pe noapte, în care s-a impus cu un avans de 10,6 secunde. Francezul a redus astfel diferenţa dintre el şi lider la doar 15.4 secunde cu şapte probe rămase de disputat în ziua a doua.

„Sunt fericit, dar în acelaşi timp îmi pare rău şi pentru Bryan, pentru că mă aşteptam să mă lupt până la final cu el. Trebuie să fiu foarte atent sâmbătă pentru că Francois nu este departe. Asta înseamnă că trebuie să forţez în continuare şi, în acelaşi timp, nu am voie să fac nicio greşeală”, a spus Kopeczy, în ultimul parc de service.

Preferatul premierului Victor Ponta, fostul său pilot, Edwin Keleti, conduce în ERC Production Cup. Întrebat vineri seară, care este preferatul său, Victor Ponta a declarat: Edwin Keleti. Aş fi foarte fericit să câştige. Deocamdată, merge bine.

Lupta pentru ultima poziţie pe podium s-a dat între Edwin Keleti şi Dan Girtofan. Cu şapte speciale înainte de final, Keleti are un avans de 6 secunde faţă de rivalul său din Campionatul Naţional. Japonezul Toshi Arai este pe locul cinci după ce a parcurs două speciale putând folosi doar treapta a patra a cutiei de viteze. Pilotul Napoca Rally Academy, Marco Tempestini completează top şase după ce o problemă l-a încetinit pe David Botka.

Janos Puskadi, Jaroslav Orsak şi Antonín Tlustak completează primele zece poziţii, în timp ce Vali Porcisteanu, Vitaliy Pushkar şi Simone Tempestini au pierdut timp preţios după o zi presărată cu incidente pentru ei.

Campionul la două roţi motrice din România, Alex Filip, se află pe prima poziţie şi în ERC 2WD după ce Zoltan Bessenyey şi Kornel Lukacs au avut probleme. Bessenyey s-a oprit să schimbe roata după o pană pe speciala a doua. Lukacs a făcut două pene şi a oprit pe speciala a patra şi încă nu este sigur dacă va lua startul în ziua a doua. Podiumul la doua roţi motrice din Campionatul European este completat de Radu Badina şi Sebastian Barbu.

Molly Taylor conduce în ERC Ladies’ Trophy după ce Ekaterina Stratieva a abandonat pe speciala a doua.

Sâmbătă, în ziua a doua, sunt programate ultimele şapte probe speciale cu o lungime totală de 120,5 kilometri. Acţiunea începe la ora 10,27 cu speciala Sadu, o probă pe asfalt, urmată de Gâtu Berbecului şi Santa Max. După o vizită în Piaţa Mare, unde este amplasat parcul de service, piloţii vor parcurge încă o dată aceeaşi buclă. Ultima probă din Raliul Sibiului, super speciala de pe terenul de rallycross, este programată la ora 17,34. Festivitatea de premiere va avea loc la ora 19,00 în Piaţa Mică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.