Parisul şi Berlinul cer întărirea cooperării militare în cadrul UE

0

Franţa şi Germania au prezentat vineri propuneri şefului diplomaţiei europene, Catherine Ashton, pentru a întări cooperarea militară în cadrul UE, înaintea unui summit major privind apărarea ce va avea loc în luna decembrie.

Într-o scrisoare comună, miniştrii francez şi german de externe, Laurent Fabius şi Guido Westerwelle, şi omologii lor de la apărare, Jean-Yves Le Drian şi Thomas de Maiziere, apreciază că Europa este chemată să-şi asume un rol crescut în materie de pace şi securitate. ‘Într-o lume care se schimbă, cu noi centre de putere şi ameninţări asimetrice crescute ca securitatea cibernetică sau terorismul, Europa este chemată să-şi asume o mai mare responsabilitate’, au scris responsabilii francezi şi germani în scrisoarea disponibilă în limba engleză.

„Noi trebuie să găsim soluţii inovatoare pentru a scoate maximum din resursele noastre limitate, întârind UE şi politica sa comună de securitate şi apărare”, se arată în document.

Cele două ţări au prezentat aproximativ 15 propuneri comune şefului diplomaţiei europene destinate să amelioreze forţa de atac europeană în caz de criză. Oficialii europeni apreciază că batalioanele europene, formate din unităţi militare multistate, pot avea un rol important în soluţionarea rapidă a crizelor, dar statele membre trebuie să-şi amelioreze ‘disponibilitatea, interoperabilitatea şi eficacitatea operaţională’.

Aceasta include cooperarea în materie de transport, alimentarea în zbor, operaţiuni medicale şi de recunoaştere, inclusiv cu drone. Parisul şi Berlinul au cerut de asemenea să se depună mai multe eforturi în materie de securitate la graniţele UE.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.