SUA au promis Rusiei că Snowden nu va fi torturat sau condamnat la moarte dacă va fi predat

Fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) a SUA Edward Snowden nu riscă pedeapsa cu moartea şi nici să fie torturat, urmând să beneficieze în schimb de toată protecţia pe care o oferă sistemul civil de justiţie american, dacă va fi trimis acasă, a precizat procurorul general al SUA într-o scrisoare trimisă în această săptămână omologului său rus, relatează Reuters, EFE şi AFP.

În scrisoarea datată 23 iulie şi făcută publică vineri, procurorul general al SUA Eric Holder încearcă să risipească temerile privind ce i s-ar putea întâmpla lui Snowden dacă Rusia l-ar preda autorităţilor din ţara sa.

„Acuzaţiile care i se aduc nu prevăd această posibilitate (n.r. – pedeapsa capitală), iar Statele Unite nu vor cere pedeapsa cu moartea, chiar dacă dl. Snowden ar urma să fie inculpat pentru capete de acuzare suplimentare pasibile de pedeapsa cu moartea”, a dat asigurări oficialul american.

Snowden este căutat de SUA pentru că a dezvăluit ilegal secrete ale administraţiei de la Washington legate de programe de spionaj.

Fostul consultant al CIA, în vârstă de 30 de ani, este blocat pe un aeroport din Moscova de mai mult de o lună, timp în care a încercat să găsească o ţară dispusă să-i ofere azil, evitând astfel să fie inculpat în SUA.

Moscova a refuzat să-l predea Washingtonului pe Snowden, care a dezvăluit pentru media britanice şi americane detalii despre programele SUA de supraveghere electronică, şi ia în considerare o cerere pentru azil temporar.

„Considerăm că aceste asigurări elimină presupusele motivaţii care stau la baza solicitării domnului Snowden că ar trebui să fie tratat ca un refugiat sau să primească azil, temporar sau de alt fel”, a subliniat Holder în scrisoarea de două pagini adresată ministrului rus al justiţiei, Aleksandr Konovalov.

Holder, şeful Departamentului de Justiţie al SUA, post în care a fost numit de preşedintele Barack Obama, a mai promis că Snowden va putea avea un avocat alături de el la fiecare interogatoriu.

Evocând informaţii apărute în mass-media, Holder a scris că „dl. Snowden a înaintat o cerere de azil temporar în Rusia sub motivaţia că dacă se va întoarce în SUA va fi torturat şi condamnat la pedeapsa cu moartea. Aceste afirmaţii sunt total fără acoperire”.

Susţinătorii lui Snowden se tem că acesta ar putea avea aceeaşi soartă ca militarul Bradley Manning, acuzat că a oferit site-ului WikiLeaks documente clasificate. După arestarea sa, Manning a fost plasat în detenţie izolată timp de 23 de ore pe zi, fiind verificat de gardieni la intervale de câteva minute.

„Tortura este interzisă în SUA”, a scris Holder, fără a face referire explicită la Manning. „Dacă se va întoarce în SUA, dl. Snowden va fi adus imediat în faţa unei instanţe civile”, a adăugat el.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.