Victor Ponta: Sper să avem o autostradă care să lege Muntenia cu Ardealul şi Moldova în următorii cinci ani

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, 26 iulie, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că speră ca peste cinci ani, când România va aniversa un secol de la Marea Unire, să avem o autostradă care să lege Muntenia de Ardeal şi Ardealul de Moldova.

 „În 2018 trebuie să facem un bilanţ. Ce a făcut România în aceşti o sută de ani? E mai prosperă, este mai unită, are mai multe oportunităţi? (…) Eu cred că va fi o sărbătoare atunci. Cred că este şi un moment de bilanţ şi de a stabili nişte obiective. De la obiective mari, până la lucruri care pot părea mai puţin importante, dar care sunt esenţiale. După o sută de ani nu avem nişte legături de transport foarte bune între regiuni. Nu avem o autostradă care să lege Muntenia de Ardeal şi Ardealul de Moldova. Sper ca până în 2018 să le avem. Nu avem alte lucruri care înseamnă o ţară unită şi dezvoltată în mod uniform”, a spus Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Sibiu, în timpul unei întâlniri cu autorităţile locale, că speră ca anul viitor să fie gata autostrada Arad-Sibiu, o lucrare mare de infrastructură „pentru toată partea de vest a ţării”.

„După un an de zile, ca să vă spun sincer, nu e nimic mai greu în ţara asta decât să reuşeşti să porneşti un proiect de infrastructură. Un an de zile a durat toată procedura ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice – n.r.), UCVAP (Unitatea Centrală de Verificare a Achiziţiilor Publice – n.r.), CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor – n.r.), Curtea de Apel, pentru bucata de autostradă, lotul de autostradă între Arad şi Sibiu. În sfârşit, săptămâna trecută, Curtea de Apel, după nenumărate contestaţii şi proceduri îngrozitor de lungi, s-a pronunţat. (…) Sper ca această lucrare mare de infrastructură, nu doar pentru Sibiu, ci practic pentru toată partea de vest a ţării, acum dacă o începem să o şi avem finalizată în cursul anului următor”, a afirmat Victor Ponta.

Lotul de autostradă între Arad şi Sibiu face parte din Coridorul IV paneuropean, care începe în Germania şi se termină la Istanbul. În România, traseul trece prin Nădlac, Arad, Deva, Orăştie, Sibiu, Bucureşti, Feteşti şi Constanţa. Acesta include autostrada Bucureşti-Constanţa şi şapte tronsoane de autostradă: Nădlac-Arad lot 2, Arad-Timişoara, Timişoara-Lugoj, Lugoj-Deva, Deva-Orăştie, Orăştie-Sibiu, Sibiu-Piteşti.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, recent, respingerea, ca nefondate, a plângerilor Strabag şi Spedition UMB formulate în recurs, referitoare la atribuirea contractelor pentru lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva. Hotărârea este irevocabilă şi vine în continuarea deciziei CNSC din data de 17 iunie 2013 prin care s-a dat câştig de cauză asocierii JV Salini – Secol SpA.

Primul ministru a mai spus vineri, că viitorii cinci ani vor trece repede, însă e nevoie ca toţi românii să fie responsabili pentru a sărbători cum se cuvine aniversarea din 2018.

„Trec repede cei cinci ani şi cred că suntem toţi responsabili cei de acum, aflaţi în viaţă şi în activitate, de cum arată o ţară la o sută de ani de când s-a format, aşa cum este acum. Sunt sigur că cei din Moldova şi Muntenia se vor supăra acum că spun o sută de ani de România, dar România este completă împreună cu Ardealul. Sigur că a fost 1859, dar România Românie este cu tot cu Ardealul şi, atunci, o sută de ani de Românie întreagă sărbătorim în 2018″, a mai precizat premierul.

Primul ministru a vorbit despre aniversarea care va avea loc în 2018 şi în timpul discursului pe care l-a ţinut vineri dimineaţa, în faţa celor 263 de absolvenţi ai Promoţiei ‘Aurel Vlaicu – 100″, la Academia Forţelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu” de la Sibiu.

„Vreau să vă rog pe toţi cei care sunteţi astăzi prezenţi să vă gândiţi cum ne prezentăm la o sută de ani de la formarea României, dacă putem să facem o ţară mai bună, o armată de care suntem mândri, cu autorităţi locale, cu oameni care îşi aduc fiecare contribuţia. Vreau să ne vedem de fiecare dată cu mândria şi cu gândul că am făcut o ţară mai bună decât în urmă cu o sută de ani şi că dumneavoastră, noua generaţie puteţi să faceţi lucrurile şi mai bine decât am făcut-o până acum”, le-a spus Ponta celor 262 de sublocotenenţi absolvenţi ai Academiei Forţelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu” de la Sibiu.

Premierul Victor Ponta şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa au participat vineri dimineaţa, de la ora 10.00, la ceremonia de avansare la gradul de sublocotenent şi absolvire a Promoţiei ‘Aurel Vlaicu – 100″, la Academia Forţelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu” de la Sibiu. Victor Ponta va rămâne vineri la Sibiu şi pentru a participa la Raliul Sibiului, alături de pilotul Titi Aur, însă nu ca şi concurenţi, ci pentru a promova o campanie care militează pentru siguranţa la volan şi respectarea regulilor rutiere pentru evitarea accidentelor.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata