Brăila: Premiul I al Festivalului internaţional „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” a plecat în Bulgaria

Premiul I al Festivalului internaţional de folclor „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, care s-a desfăşurat la Brăila, în perioada 26-28 iulie, a fost câştigat de grupul vocal „Kipri Voices” din Bulgaria.

Grupul bulgar, care a câştigat Premiul I, în valoare de 5.000 de euro, este format din şase cântăreţe, între care o studentă, un arheolog, un manager, o profesoară de limbă engleză, un asistent universitar şi o profesoară de muzică, conducătoarea formaţiei.

„Nici în acest an Premiul I nu rămâne în România. Ca şi la Festivalul George Grigoriu şi aici concurenţa este acerbă şi a făcut ca, în ultimii ani, Premiul I să plece în afara României. Cu această ocazie, anunţ că, începând cu anul 2014, Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării va avea Marele Premiu şi Trofeul festivalului, un premiu peste ce avem acum I, II şi III”, a declarat preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, cel care a înmânat Premiul I.

Premiul al II-lea, în valoare de 3.000 de euro, a fost înmânat de primarul Brăilei, Aurel Simionescu, şi a fost câştigat de Constantin Gaciu, din judeţul Olt, absolvent al Liceului de Muzică „Dinu Lipatti” din Piteşti, secţia canto-populară.

„Aceasta este Brăila culturală, aceasta poate fi Brăila capitală culturală a Europei, un vis pe care avem voie să îl trăim, un vis pe care trebuie să ni-l facem noi, împreună cu toţi cei care visează frumos şi vor să trăiască frumos la Brăila”, a declarat primarul Aurel Simionescu.

Premiul al III-lea, în valoare de 1.500 de euro, anunţat de preşedintele juriului, producătorul TVR Elize Stan, a fost câştigat de Marian Medregoniu din Mehedinţi, care urmează cursurile Şcolii Populare de Artă din Baia de Aramă şi este colaborator al Ansamblului „Maria Lătăreţu” şi al Ansamblului Jidvei.

„Dumneavoastră, brăilenii, sunteţi nişte oameni norocoşi, pentru că numai aici, în acest judeţ, există câte un festival pentru fiecare gen muzical. Nicăieri în ţară nu am văzut lucrul acesta. Sunteţi norocoşi pentru că aveţi prilejul să vă bucuraţi de tot ceea ce înseamnă frumos în artă”, a spus Elize Stan.

Brăila organizează anual festivaluri naţionale şi internaţionale care ating aproape toate genurile muzicale şi artistice, printre care Festivalul Internaţional de Canto „Hariclea Darclee”, Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară „George Grigoriu”, Festivalul „Zile şi Nopţi de Teatru European”, Festivalul Naţional de Folclor „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, Festivalul Naţional de Folk „Chira Chiralina”, Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare, Concursul Naţional de Pictură şi Grafică „Vespasian Lungu”, Concursul Naţional de Pian „Virtuozii”, Festivalul Poeţilor din Balcani şi Festivalul Internaţional de Caricatură.

Festivalul „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, ajuns la cea de-a şaptea ediţie, este dedicat tinerilor solişti de muzică populară din zonele riverane fluviului şi a fost transmis în direct pe TVR3, fiind prezentat de Iuliana Tudor.

La ediţia din acest an s-au înscris 32 de concurenţi, dintre care 25 din România, din judeţele Olt, Mehedinţi, Buzău, Ilfov, Galaţi, Constanţa, Caraş Severin, Argeş, Vaslui, Bacău, Alba, Ialomiţa, Dolj, Cluj şi Brăila, şi şapte din străinătate, din Serbia, Slovacia, Ungaria, Republica Moldova, Ucraina, Cehia şi Bulgaria.

Juriul competiţiei a fost format din producător TVR Elise Stan – preşedinte, prof. univ. dr. din Serbia Niţă Frăţilă, specialist Electrecord Daniela Gibescu, dirijorul Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila, colonel Petrea Gogu, de Centrul Naţional de Creaţie Bucureşti – Oana Petrică, dr. muzicolog Doina Işfănoni şi profesorul Ioan Godja din Austria.

Ca în fiecare an, s-a cântat live, concurenţii fiind acompaniaţi de ansamblul „Lăutarii”, condus de Nicolae Botgros. Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Judeţean Brăila şi Centrul de Creaţie Brăila.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.