Bulgaria: situaţie intolerabilă pentru 72% din populaţie

Bulgarii, care protestează de la începutul anului împotriva sărăciei şi a corupţiei, consideră – în proporţie de 72% – „intolerabilă” situaţia din ţara lor, potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul Open Society publicat sâmbătă.

Acest nivel de 72% constituie un record de şase ani şi o creştere de 15 procente în raport cu iulie 2012, potrivit anchetei efectuate între 5 şi 16 iulie pe un eşantion de 1.155 persoane. Numai 2% dintre subiecţii intervievaţi consideră situaţia ‘normală’ şi 22% – ‘suportabilă’. În ceea ce priveşte situaţia economică, 63% apreciază că aceasta s-a agravat în decurs de un an şi 37% se tem că aceasta continuă să se agraveze.

Aproximativ 40% dintre bulgari acordă mai multă încredere instituţiilor europene decât celor bulgare. De asemenea, 70% sunt mulţumiţi că ţara lor este în UE, datorită posibilităţii de a lucra în UE, de a călători liber şi de a avea acces la fonduri europene. În schimb, 67% se opun adoptării monedei euro.

Regimul de austeritate, în cadrul căruia moneda bulgară leva este raportată la euro şi garantează o stabilitate macroeconomică, întruneşte sprijinul a 56% din populaţie.

Potrivit unui studiu al sindicatului KNSB, publicat sâmbătă, 51,7% dintre gospodării, respectiv 3,7 milioane de persoane, trăiesc cu un venit lunar de 310 leva (158 euro) de persoană, sub suma de 566,63 leva (290 euro) de persoană necesară pentru o viaţă normală, pe care o duc numai 13,4% din gospodării.

Bulgarii sunt divizaţi în ceea ce priveşte poziţia lor faţă de guvernul de tehnocraţi condus de Plamen Oreşarski, susţinut de socialişti şi a cărui demisie este cerută de manifestanţi zilnic la Sofia, menţionează sondajul efectuat de Open Society.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.