Constantin: TVA de 9% la pâine din septembrie, dacă FMI aprobă; decizia aşteptată luni sau marţi

Autorităţile negociază cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional reducerea TVA la pâine la 9%, iar o decizie finală ar putea fi luată luni sau marţi, a declarat duminică, la Antena 3, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Acesta a precizat că negocierile vizează ca scăderea TVA la 9% să se aplice de la 1 septembrie.

„Este o măsură extrem de importantă pentru care ne-am angajat de foarte mult timp. În momentul de faţă este o chestiune de câteva zile până se va lua o decizie dacă se va aplica sau nu au această măsură. Delegaţia FMI, a Comisiei Europene şi Băncii Mondiale este încă în România şi colegii mei, Liviu Voinea (ministrul delegat pentru buget n.r) şi Daniel Chiţoiu (ministrul Finanţelor n.r), pentru că ei fac aceste negocieri, sunt, probabil şi acum, la discuţii cu FMI. Scăderea TVA la 9% face parte dintr-un pachet fiscal mai larg care se negociază cu Fondul şi probabil mâine, dacă nu cel târziu poimâine, marţi, se va lua o decizie într-un sens sau altul. Deocamdată nu pot să confirm că este o decizie care se va lua 100%. În momentul de faţă nu avem o soluţie pe scăderea TVA. Este o chestiune de câteva ore. Am aşteptat foarte mulţi ani, cred că mai putem să aşteptăm o zi, maxim două, până când Fondul va spune dacă e bine sau nu, dacă poate fi acceptată în pachetul mai larg această măsură sau nu poate fi acceptată”, a explicat Constantin.

El a precizat că, dacă măsura va fi acceptată de FMI, probabil la mijlocul săptămânii viitoare va organiza o întâlnire cu producătorii şi cu reprezentanţii hipermarketurilor pentru a discuta despre ieftinirea pâinii.

„Dacă măsura va fi acceptată de FMI, probabil la jumătatea săptămânii vom avea întâlniri cu producătorii şi cu cei care au marile pieţe de desfacere, cu hipermarketurile, în care vom discuta concret şi probabil vor fi angajamente că şi preţurile vor scădea în conformitate cu reducerea TVA de la 24% la 9%. Am putea să avem şi o scădere a preţului imediat ce se va aplica această măsură. Negocierile care se fac este ca TVA să scadă la 9% de la 1 septembrie”, a spus ministrul Agriculturii.

Constantin a subliniat că acestei reduceri a TVA i se vor adăuga şi alte măsuri pe care le va lua Guvernul.

„Nu va fi o măsură fiscală, această scădere a TVA de la 24% la 9%. Vor fi şi măsuri suplimentare pe care Guvernul le va lua. Eu o să propun înfiinţarea unui comitet care să monitorizeze aplicarea acestei măsuri, de combatere a evaziunii fiscale, pentru că trebuie să venim cu un control mult mai aspru. Este o măsură fiscală pe care o negociază colegii mei, dar care are un impact extraordinar asupra agriculturii şi a preţului final cu care se comercializează aceste produse. De succesul acestei măsuri depinde extinderea TVA redusă în 2014, de la 1 ianuarie sau 1 iunie, vom vedea, şi la alte produse”, a mai spus şeful MADR.

Acesta a menţionat şi alte beneficii ale măsurii, precum încasări mai mari la buget, combaterea evaziunii, scăderea preţului la pâine, dar şi în zona socială, în condiţiile în care, în prezent, sunt multe societăţi corecte, care plătesc impozit, TVA şi care au intrat în insolvenţă pentru că nu fac faţă unui mediu concurenţial inegal.

„Aceste societăţi riscă falimentul. Sunt multe locuri de muncă puse sub semnul întrebării…”, a mai spus Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a semnalat că, în prezent, evaziunea fiscală este prezentată, cu indulgenţă, la 67%, dar sunt statistici care indică şi un nivel de 80%.

„Consumul mediu de pâine în Uniunea Europeană este de 80 kilograme pe locuitor, pe an. În România, statistici mai vechi arătau că România era pe locul doi, după Bulgaria, cu un consum mediu de 100 kilograme pe cap de locuitor. Azi, în România se raportează sub 30 de kilograme pe locuitor. Diferenţa o reprezintă evaziunea”, a explicat Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, la nivelul UE există o preocupare pentru a oferi consumatorilor produse de larg consum la un preţ accesibil, iar mai mult de jumătate dintre statele membre au TVA diferenţiată la pâine, aceasta fiind de 5% în Anglia, Cehia, Polonia, Cipru, Lituania, Germania, de 5,5% în Franţa etc, şi că schema care se gândeşte pentru România este de a aplica TVA scăzută pe tot lanţul de producţie: la grâu, făină şi la pâine.

„La grâu, la cereale, va intra măsura de taxare inversă, ce va fi prelungită cu un an, dar rambursarea TVA se face cu un TVA de 9%. Pe produsul final TVA va fi 9%, dar nu pentru toate produsele, nu pentru cele proaspete, gen cozonac, chec, ci la pâine, covrigi, minibaghete etc”, a precizat Constantin.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.