EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Fortus Iaşi are planuri mari pentru viitor

–    Planul de reorganizare a SC „Fortus” SA Iaşi a fost aprobat de Tribunalul Mureş

–    Noii administratori judiciari ai combinatului sunt convinşi că pot redresa societatea în următorii trei ani

–    Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, intenţionează să realizeze un parc industrial pe o parte din terenurile excedentare ale “Fortus”

“Fortus” SA Iaşi a evitat intrarea în faliment şi a început implementarea unui plan de reorganizare care se întinde pe o perioadă de 3 ani, la capătul cărora se speră că va redeveni o companie importantă în peisajul economic românesc. Aceasta a fost ideea de bază a unei conferinţe de presă susţinută de noii administratori judiciari ai societăţii şi de administratorul special al acesteia.

În acest moment, situaţia “Fortus” SA Iaşi este gestionată de un consorţiu format din administratorii judiciari EUROBUSINESS LRJ SPRL Iaşi şi ISD INSOLVENCY SPRL Bucureşti, iar administrator special şi director general al companiei este Gheorghe Chişcă.

  • Masa credală a “Fortus” SA totalizează 50 de milioane de euro

Av. Elena Bustea, reprezentant al ISD INSOLVENCY SPRL,a anunţat confirmarea de către justiţie a planului de reorganizare a “Fortus” SA, subliniind că acest plan va permite combinatului ieşean să redevină o forţă în sistemul economic naţional şi un punct important de reper în economia Iaşului.
La rândul său, Eduard Pascal, reprezentant al EUROBUSINESS LRJ SPRL, a declarat că există toate premisele necesare relansării producţiei la “Fortus” Iaşi, unitate care are active funcţionale în valoare de 120 milioane de euro. Masa credală totalizează aproximativ 50 de milioane de euro, iar combinatul ieşean are active excedentare – clădiri, terenuri, mijloace fixe care nu sunt utilizate în procesul de producţie în valoare de 70 de milioane de euro. Astfel, valorificarea acestor active excedentare ar permite îndestularea tuturor creditorilor, în ordinea stabilită în lege, şi ar putea constitui capitalul de lucru necesar funcţionării optime a societăţii.

  • Se speră în crearea a 630 de noi locuri de muncă

Administratorul special Gheorghe Chişcă a apreciat că în următorii trei ani, perioadă în care se va derula planul de reorganizare a “Fortus” SA, se va asista la o creştere graduală a forţei de muncă, pe lângă cei 680 de angajaţi existenţi urmând a mai fi create încă 630 de noi locuri de muncă. „Provocarea căreia trebuie să-i facem faţă este readucerea vechilor parteneri de afaceri. “Fortus” a pierdut imens în perioada anterioară, când nu se găsea altă soluţie decât lichidarea companiei. Acum avem un plan de reorganizare viabil şi sperăm să putea aduce înapoi clienţii tradiţionali, dar şi să atragem alţi parteneri. De asemenea, sperăm ca legiuitorul să modifice Ordonanţa 34/2006, care nu permite datornicilor la stat să participe la licitaţii publice, astfel încât companii cu un plan de reorganizare viabil, aşa cum suntem noi, să se poată implica în marile proiecte guvernamentale. “Fortus” are capacitatea tehnică necesară participării la proiectul de industrializare a României, de a contribui la revigorarea sistemului hidro şi termoelectric al ţării noastre. De un mare ajutor, de asemenea, ne-ar fi convertirea în acţiuni a creanţelor pe care le deţine AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului), cu atât mai mult cu cât 45% dintre acestea reprezintă penalităţi”, a afirmat Gheorghe Chişcă.
În ce priveşte perspectivele imediate ale companiei, directorul general Gheorghe Chişcă a afirmat că în acest moment “Fortus” SA are încărcare prin comenzi pentru 75% din capacităţile de producţie, 80% din aceste comenzi venind de la partenerii externi.

  • Consiliul Judeţean Iaşi intenţionează să amenajeze un parc industrial pe o parte din terenurile “Fortus”

Vorbitorii au mai evidenţiat sprijinul substanţial de care au beneficiat din partea deputatului ieşean Petru Movilă în promovarea planurilor de reorganizare a companiei “Fortus”, dar şi din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei. Mai mult decât atât, acesta din urmă a declarat că speră ca instituţia pe care o conduce să poată prelua în plată, sau printr-un sistem de compensare, o parte din terenul disponibil al “Fortus” SA, astfel încât să fie dezvoltat lângă combinatul ieşean un parc industrial. „Trebuie să încercăm să aducem la Iaşi noi investitori, iar «Fortus» are terenuri ideale pentru amenajarea unui astfel de parc industrial. Este un proiect pe care îl voi susţine şi voi încerca să-l materializez, pentru că astfel vom putea oferi potenţialilor investitori motive temeinice pentru a dezvolta noi capacităţi industriale la Iaşi”, a spus Adomniţei. În opinia sa, “Fortus” Iaşi „a scăpat de faliment şi merge spre viitor cu încredere. Fostul administrator judiciar (consorţiul format din Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL şi Sigma IPURL, n.red.) avea alte interese decât binele societăţii, dar acum avem încredere în capacitatea «Fortus» de a redeveni o companie puternică. Fortus reprezintă un producător român independent puternic, nu face parte din vreo corporaţie. Îmi doresc ca, atunci când va fi momentul prielnic, «Fortus» să poată intra la privatizare la un preţ corect, nu la cel al activelor”, a mai afirmat Cristian Adomniţei. Opinia sa despre fostul administrator judiciar al „Fortus” SA, înlocuit la finalul anului trecut cu actualii administratori, a fost întărită şi de către deputatul Petru Movilă, care a afirmat că „din păcate, foştii administratori au blocat orice idee de plan de reorganizare şi orice încercare a instituţiilor statului de a redresa situaţia de la Fortus”.

În acest moment, pachetul majoritar de acţiuni al Fortus SA Iaşi este deţinut de AAAS (60,029%), fostul acţionar majoritar rezultat în urma unei privatizări eşuate, Metalexportimport SA a rămas cu un pachet de 26,231%, iar SIF II Moldova are 13,564 din titlurile Fortus SA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata