EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Hârtia fabricată manual, printre cele mai căutate produse la Festivalul Sighişoara Medievală

0

Printre cei mai căutaţi meşteşugari care participă la cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală, care se desfăşoară până duminică, sunt cei care produc hârtie manual, după un procedeu care se folosea în Evul Mediu.

Cele mai căutate obiecte confecţionate din hârtie obţinută manual sunt gravurile, plicurile, albumele pentru fotografii, cutiile pentru cadouri, suporturi pentru pahare şi cutiile cu sigilii de ceară.

„Prin atelierul nostru fabricăm hârtie manual, aşa cum se făcea în Evul Mediu, în morile de hârtie, după o tehnică simplă: celuloza extrasă din lemn se amestecă cu apă într-un ciubăr şi din acel ciubăr meşteşugarul, cu o sită, va scoate hârtia, coală cu coală, după care o pune la presat, o presează şi cu hârtia rezultată va trece la tiparniţă. Prima fază, adică procesul de extragere a celulozei, durează mai mult, însă din moment ce avem celuloza o punem în apă. De aici în câteva minute se poate scoate hârtia, depinde de grosimea hârtiei, de densitatea amestecului, dar şi de iscusinţa meşteşugarului”, a declarat, pentru AGERPRES, Banffy Bela, de la Atelierul Natura Paper din Cluj Napoca.

Meşteşugarul a precizat că a învăţat meseria de la colegul său, Laci Matyas, care face acest lucru de mai mult de 15 ani, şi că împreună au pornit acest atelier. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.