Inflaţia de bază CORE2 ajustat a fost 2,85%, la finalul primului semestru din 2013

Inflaţia de bază CORE2 ajustat a fost, la finalul primului semestru din 2013, de 2,85%, situându-se cu 0,25 puncte procentuale peste proiecţia Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei.

Astfel, pentru finalul trimestrului II din acest an proiecţia Băncii Naţionale a României pentru CORE2 ajustat era de 2,6%.

CORE2 ajustat este inflaţia de bază care elimină din calculul IPC total o serie de preţuri asupra cărora influenţa politicii monetare (prin gestionarea cererii agregate) este puţin semnificativă sau nulă, precum cele administrate, volatile (legume, fructe, ouă, combustibili), ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice.

Pentru finalul trimestrului III din acest an BNR estimează o inflaţie CORE2 ajustat de 2,2%, iar pentru sfâşitul anului de 2,1%.

Preţurile de consum au rămas relativ stabile în iunie, rata lunară a inflaţiei fiind de 0,01, în timp ce rata anuală a urcat uşor, de la 5,32% în mai la 5,37%, fiind în linie cu prognoza Băncii Naţionale a României (BNR) pentru primul semestru, de 5,3%. Conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile mărfurilor alimentare au scăzut, în luna iunie 2013, cu 0,72%, comparativ cu mai, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,26%, iar tarifele la servicii s-au majorat cu 0,88%. Rata medie lunară a inflaţiei a fost în primul semestru de 0,3%, similară cu cea din primele şase luni din 2012.

În ultimele 12 luni, creşterea medie a preţurilor pe total (iulie 2012 – iunie 2013), faţă de precedentele 12 luni (iulie 2011 – iunie 2012), determinată pe baza IPC este 5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,5%.


Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză estimează o rată medie anuală a inflaţiei de 4,3%, creşterea preţurilor de consum la sfârşitul anului fiind preconizată la 3,5%, conform Prognozei de primăvară pe termen mediu 2013-2016.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru 2013 este de 2,5%, plus/minus un punct procentual.

Informaţiile pentru IPC se obţin printr-o cercetare selectivă lunară organizată de INS, în cadrul căreia se colectează preţuri de vânzare cu amănuntul pentru un nomenclator de circa 1.834 sortimente în aproximativ 7.100 de magazine şi unităţi prestatoare de servicii din oraşele reşedinţă de judeţ.

Ponderile utilizate pentru calculul IPC sunt obţinute din ancheta bugetelor de familie (ABF) şi rezultă din structura cheltuielilor medii lunare efectuate de o gospodărie pentru cumpărarea bunurilor şi plata serviciilor necesare satisfacerii nevoilor de trai.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.