Ponta, despre proiectul Acordului de Parteneriat cu CE: Cred că Băsescu cita dintr-un document al misiunii la Bruxelles

Premierul Victor Ponta este de părere că preşedintele a primit documentul privind dialogul Guvernului cu CE pe tema fondurilor europene de la misiunea diplomatică a României la Bruxelles.

„Nu ştiu cine i l-a trimis. Eu am verificat, nu există nicio comunicare oficială între CE şi Guvern în aceşti termeni. Dar orice minciună mare porneşte de la un sâmbure de adevăr. Toate cele 28 de ţări, nu doar România, se află în acest moment în procedura de negociere a viitorului acord 2014-2020 cu CE. Dintre aceste 28 de ţări, şapte doar, între care şi România (…) corespondează (cu Bruxellesul – n.r.), au început să trimită drafturi – doi am trimis vreo trei până acum. Nu există respingeri, pentru că n-am trimis nimic oficial până acum. În fiecare zi este o comunicare între Ministerul Fondurilor Europene, de aceasta l-am înfiinţat, şi diverse departamente”, a spus Ponta, duminică, la RTV.

În opinia sa, documentul la care a făcut referire şeful statului aparţine vreunei direcţii a Comisiei Europene şi a ajuns la şeful statului prin intermediul unei ambasade.

„Cred că este dintr-un document intern al unei direcţii din Comisia Europeană. E un funcţionar care discută cu un alt funcţionar din România. Vreau să folosim banii afectaţi României cum credem noi, nu cum crede un funcţionar. E o negociere dură, dar nu există o comunicare oficială. Dacă nu mă înşel, şi sper să nu dezvălui un secret prea mare, cred că citează mai degrabă dintr-un document al misiunii noastre de la Bruxelles. Ambasada noastră”, a spus Ponta.

Premierul l-a acuzat pe şeful statului că, vorbind despre un document neasumat oficial de cineva, a recurs la un „act de subminare a intereselor ţării”.

„Ideea că preşedintele ţării, cu steagul României în faţă, de la Administraţia Prezidenţială, vorbeşte de ceva neasumat de nimeni şi despre ceva ce se află în curs de negociere, eu vă spun că este un act de subminare a intereselor ţării. Lasă-ne să negociem cu UE! Noi spunem că vrem mai mulţi bani aici, ei spun că vor mai mulţi bani acolo… Până la urmă anvelopa pentru fondul de coeziune este negociată de domnul preşedinte Băsescu în februarie în defavoarea României. Suntem ţara,, – alături de Bulgaria, e adevărat, dar acolo primul-ministru a plecat din funcţie – care a obţinut cei mai puţini bani pe coeziune, deşi avem nevoia cea mai mare”, a reiterat Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a criticat pe 22 iulie felul în care Guvernul a elaborat acordul de parteneriat între Executivul român şi Comisia Europeană.

„O a doua problemă, care de data aceasta mi se pare extrem de importantă şi, oricâte acorduri de coabitare ai avea, ele nu înseamnă şi minciună prin omisiune de a informa. Aş vrea să spun câteva cuvinte despre acordul de parteneriat între Guvernul României şi Comisia Europeană. După cum ştiţi, acest acord este un document care trebuie finalizat cât mai curând şi care se constituie în baza de pregătire a absorbţiei fondurilor din exerciţiul bugetar 2014 – 2020”, a susţinut preşedintele, la Palatul Cotroceni.

El a explicat că, după ce se convine cu Comisia Europeană asupra acordului de parteneriat, se elaborează programele operaţionale sectoriale. În context, preşedintele Băsescu a făcut referire la câteva dintre observaţiile făcute de CE, la nivel tehnic, până în acest moment, pe marginea respectivului document.

Şeful statului a precizat că nu este posibil ca în acordul de parteneriat cu CE să nu fie evidenţiate, incluse, obiectivele pe care ni le-am asumat în Strategia UE 2020.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.