Putin la Kiev, asemănat cu cneazul Vladimir, care a creştinat Rusia Kieveană, dar nu a obţinut ceea ce a dorit

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a petrecut sfârşitul de săptămână în Ucraina, încercând să-l convingă pe omologul său ucrainean Viktor Ianukovici să întoarcă ţara dinspre Uniunea Europeană spre Uniunea Vamală (Rusia, Belarus Kazahstan) şi să imprime o apropiere economică mai mare de Moscova.

Putin a vorbit sâmbătă despre unitatea istorică a popoarelor rus şi ucrainean, cu ocazia aniversării a 1025 de ani de creştinarea Rusiei Kievene de către cneazul Vladimir. Duminică, Putin şi-a reiterat ideea la parada comună a marinei ucrainene şi a Flotei Rusiei din Sevastopol, cu ocazia Zilei marinei ruse şi ucrainene, sărbătorită anul acesta împreună de cele două state slave, după cum relevă luni platforma electronică Newsru.

Vizita lui Putin la Kiev a început cu slujba oficiată pe dealul Sf.Vladimir din capitala ucraineană. Ca de obicei, liderul rus a întârziat: preşedinţii Ucrainei, Viktor Ianukovici, Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi Serbiei, Tomislav Nikolic, precum şi întregul guvern ucrainean l-au aşteptat mai bine de o jumătate de oră, remarcă publicaţia Rbc Daily.

Neoficial, slujba a fost supranumită de presă a ‘doua creştinare a Rusiei’, întrucât a fost oficiată de patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, iar după aceea şeful statului rus a oferit înalte distincţii mai multor mitropoliţi ucraineni, între care şi patriarhul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (subordonată Patriarhiei Moscovei), Vladimir. Acesta a primit o decoraţie mai importantă, Aleksandr Nevski, în timp ce restul prelaţilor decoraţi au primit Ordinul Prieteniei.

Apoi, a avut loc o întâlnire scurtă şi ‘destul de rece’, după cum observă cotidianul economic Kommersant, între preşedinţii Putin şi Ianukovici. Cei doi oameni politici nici măcar nu şi-au dat mâna în public înainte de convorbiri, astfel încât un fotoreporter din mulţime le-a solicitat să facă acest lucru pentru presă. Întrevederea Putin-Ianukovici nu a durat mai mult de 15 minute, scrie Kommersant.

Cu toate acestea, după cum notează Rbc Daily, protocolul în sine a fost într-adevăr scurt, iar convorbirile între cei doi şefi de stat au durat cel puţin o oră.

În finalul discuţiilor, Putin a afirmat că economia ucraineană va avea avantaje în ceea ce priveşte competitivitatea numai în alianţă cu Rusia, pe fondul unei ‘concurenţe acerbe’ pe plan internaţional pentru pieţele de desfacere din diferite ţări. În mod tradiţional, locatarul de la Kremlin a asigurat că Rusia ‘va respecta orice alegere a poporului ucrainean şi a statului ucrainean’.

Deja fără Ianukovici, Putin a revenit la programul religios din complexul Lavra Pecerska. În catedrala Adormirii Maicii Domnului, corul i-a cântat ‘La mulţi ani’ , iar mitropolitul Pavel l-a asigurat: ‘Sunteţi fel ca cneazul Vladimir!’

La conferinţa „Valorile slave-ortodoxe”, preşedintele rus a subliniat din nou moştenirea comună a celor două popoare, aducând numeroase argumente că aderarea la Rusia îi va conferi Ucrainei un impuls de dezvoltare economică.

Argumentând beneficiul alăturării Ucrainei la Uniunea vamală (din CSI), Putin a adus date statistice, indicând că cifra de afaceri între Rusia şi Ucraina a scăzut cu mai mult de 18% în primul trimestru al acestui an, în timp ce între ţările din Uniunea vamală ea a crescut cu peste 3% în aceeaşi perioadă.

Duminică, la Sevastopol, Putin a evocat de asemenea apropierea istorică dintre cele două state, iar Ianukovici a vorbit despre un parteneriat strategic. După cum a declarat pentru Rbc Daily o sursă din cadrul delegaţiei oficiale care l-a însoţit pe Putin în Ucraina, vizita preşedintelui rus la Sevastopol a fost sub semnul întrebării până în ultimul moment.

Ca urmare a acestei vizite, experţii au concluzionat că Putin nu a reuşit să-l convingă pe preşedintele Viktor Ianukovici să schimbe vectorul de evoluţie a Ucrainei. Potrivit grupului sociologic ‘Rating’ din Kiev, numai 40% dintre ucraineni susţin alăturarea ţării lor la Uniunea vamală şi această cifră este în continuă scădere. Restul ucrainenilor pledează pentru integrarea în Uniunea Europeană, iar împotriva unei astfel de alianţe se pronunţă doar 26% dintre ucraineni.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. costel spune

    Eu as dori ca cele doua state fiind ortodoxe sa nu se lase in capcana catolicilor si sa se ajute reciproc pentru ca sunt slavi si mai sunt si destepti

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.