Snowden ar putea fi mutat într-un centru de refugiaţi din afara Moscovei

Fostul consultant CIA, Edward Snowden, ar putea fi transferat de pe aeroportul moscovit Şeremetievo, unde stă de pe data de 23 iunie, la un centru de refugiaţi din afara capitalei ruse, odată ce va primi răspunsul la cererea de azil temporar, a declarat luni un purtător de cuvânt al Serviciul Federal rus pentru Migraţie.

Potrivit responsabilului citat, Snowden nu va putea să rămână în Moscova, întrucât aici nu există centre pentru refugiaţi.

Săptămâna trecută, un alt reprezentant al aceluiaşi organism a declarat că fostul consultant CIA poate să rămână în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo cel mult şase luni, termenul pe care Serviciul rus pentru Migraţie îl are la dispoziţie pentru a decide dacă îi acordă sau nu azil temporar.

Tot săptămâna trecută s-a vehiculat informaţia potrivit căreia Snowden ar putea părăsi aeroportul după ce va primi din partea autorităţilor ruse documentul ce atestă primirea cererii de azil temporar. Avocatul său, Anatoli Kucerena, a declarat că fostul consultant CIA intenţionează să rămână în Rusia, deşi trei state latino-americane (Venezuela, Nicaragua şi Bolivia) s-au oferit să-i acorde azil politic pentru a nu ajunge pe mâna justiţiei americane.

Edward Snowden a sosit în Hong Kong pe data de 20 mai. Acolo a acordat mai multe interviuri publicaţiilor The Guardian şi Washington Post, în care a deconspirat un vast sistem de spionaj electronic folosit de serviciile secrete americane. Deşi autorităţile de la Washington au emis un mandat de arestare pe numele său şi i-au revocat paşaportul, el a reuşit să se îmbarce pe data de 23 iunie într-un avion al companiei Aeroflot cu destinaţia Moscova.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.