EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Traian Băsescu: Aducerea lui Omar Hayssam, catalizator pentru o nouă suspendare

Traian Băsescu declară, într-un interviu publicat duminică de cotidianul „România liberă”, că aducerea lui Omar Hayssam în ţară „se pare că este un catalizator” pentru o nouă suspendare a preşedintelui.

Întrebat când a început operaţiunea de aducere a lui Omar Hayssam în România, Traian Băsescu a răspuns: „Imediat după condamnarea lui la 20 de ani de închisoare în 2008. În acel moment, el a devenit o prioritate pentru structurile de securitate, fiindcă este condamnat pentru terorism. Toţi condamnaţii care reuşesc să dispară înainte de condamnare devin o ţintă pentru structurile de securitate imediat ce sunt condamnaţi definitiv, pentru că îndeplinirea actului de justiţie este esenţială: sunt vreo 10-15 condamnaţi aduşi în ţară”.

Traian Băsescu nu a dorit să comenteze declaraţia dată de fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe Mihai Răzvan Ungureanu, care spunea că premierul Victor Ponta nu era la curent cu această operaţiune, însă a explicat că „foarte puţini” sunt la curent cu operaţiuni secrete asemănătoare „şi în niciun caz dintre cei predispuşi să povestească presei, indiferent ce funcţie ar avea”.

De asemenea, Traian Băsescu a fost întrebat care dintre actorii politici trebuia să fie la curent cu aducerea lui Hayssam în ţară.

„Şeful CSAT, care e şi singurul ce poate pune structurile de informaţii cap la cap. Vreau numai să vă imaginaţi ce ar fi fost la gura unora, ce acuzaţii, dacă operaţiunea eşua cu zgomot. Atunci toţi ar fi ştiut că numai preşedintele poate ordona astfel de operaţiuni în afara teritoriului naţional. Aşa, însă, a fost doar un succes…”, spus preşedintele Băsescu.

Întrebat dacă Omar Hayssam mai reprezintă o miză politică, Traian Băsescu a răspuns: „Este în primul rând o miză pentru Justiţie. Este foarte important ca orice condamnat să-şi ispăşească pedeapsa. Apoi, pentru mine, de pildă, este o miză să aflu cum a plecat, începând cu operaţia lui şi lipsa mandatului de supraveghere după ce a fost eliberat din motive medicale”, a răspuns şeful statului.

Traian Băsescu a mai declarat că, după aducerea lui Hayssam în ţară, s-a activat din nou teoria suspendării preşedintelui.

„După aducerea lui Hayssam în ţară s-a activat din nou teoria suspendării preşedintelui. Asta-i viaţa, eu nu puteam renunţa la un obiectiv de cinci ani – aducerea lui Hayssam – doar de dragul de a nu supăra pe cineva. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu IPRS Băneasa, Foresta Nehoiu, afacerile imobiliare, cine l-a sprijinit politic să fie atât de prolific în procesele de privatizare. Sunt lucruri pe care va trebui să le ştim. Hayssam a avut legături foarte puternice în interiorul PSD, dar nici PNL nu-i lipsit de legături cu Hayssam, nu ştiu PDL cum stă la acest capitol, că dacă aş şti aş spune. După 2004, el a făcut un efort de integrare în Alianţa DA şi-mi aduc aminte pozele cu Dinu Patriciu, cu Dorin Marian, dar nu acestea sunt marile mele aşteptări în legătură cu Omar Hayssam, ci să răspundă în faţa justiţiei, să aflăm felul în care a fugit şi să plătească cele 2 milioane de dolari fiecărui ziarist care a fost răpit în Irak, aşa cum a hotărât Înalta Curte. Sunt convins că familia lui are aceşti bani. Avem la îndemână şi procedura confiscării extinse, cu ajutorul căreia putem vedea când şi către cine a făcut transferul de proprietăţi”, a spus Băsescu.

Întrebat cui îi este frică de aducerea lui Omar Hayssam, preşedintele a răspuns: „Unor politicieni; tot ce ştiu este din presă, dacă aş vrea să-i enumăr pe toţi, sigur aş omite mulţi dintre ei. Ce ştiu cu certitudine este că preşedintele şi premierul României de dinainte de 2004 au primit 86 de informări mari despre Omar Hayssam. Le-am cerut eu când au fost răpiţi ziariştii, fiindcă voiam să aflu ce ştiau statul şi cei aflaţi în fruntea instituţiilor despre el. Am primit toate informările făcute de servicii în legătură cu Hayssam”.

De asemenea, şeful statului a fost întrebat dacă îi este frică de o nouă suspendare şi de ce poartă din nou un tricou albastru.

„E culoarea mea preferată, am multe tricouri la fel, le purtam şi când eram pe mare şi nu trebuia să fiu în uniformă. Sigur că nu mi-aş dori o nouă suspendare, fiindcă ar arunca din nou ţara în aer, dar venirea lui Omar Hayssam se pare că e un catalizator pe această direcţie. Sunt prea mulţi cei îngrijoraţi”, spus Băsescu, adăugând că nu ştie „de unde această frenezie a suspendării”.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata