EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Victor Ponta: Preşedintele a fost tot timpul, în CSAT, implicat în privatizarea CFR Marfă

Preşedintele Traian Băsescu a fost implicat în trei rânduri în privatizarea CFR Marfă, a declarat premierul Victor Ponta, care a apreciat că şeful statului este obligat, prin statutul său, să precizeze în cadrul CSAT dacă are informaţii conform cărora ar exista probleme legate de privatizare.

„În momentul în care preşedintele, în ultima perioadă, din considerente strict politico-electorale, deşi nu avem alegeri imediat, îşi face un alt partid sau vrea să omoare PDL – foarte bine, aici nu pot decât să îl felicit pentru asta, că partid mai penibil decât cel condus de Blaga nu am văzut în 23 de ani în România – dar în momentul în care pentru acest motiv te apuci toată ziua şi îmi spui că nu e bine cu CFR Marfă, deşi ai aprobat tu, de trei ori în CSAT – tu, preşedintele ţării – şi pe vremea lui Ungureanu. Atenţie, nu doar a dat un aviz. De exemplu, Ungureanu a propus să vândă 20% din CFR Marfă, s-a dus în CSAT şi preşedintele a zis: „nu, 51% să vindeţi”. Aşa a fost propunerea. Noi am avut scrisoare de intenţie iniţială, discuţiile… Preşedintele a fost tot timpul în CSAT, tot timpul implicat în privatizarea CFR Marfă. De trei ori a fost pe ordinea de zi, nu a scos-o niciodată”, a declarat premierul, duminică seara, la RTV.

El a adăugat că au mai existat două împrejurări în care preşedintele a fost implicat în această privatizare.

„A doua oară, cred că în octombrie, când erau alegeri şi domnia sa a zis: „Domnule, sunt alegeri, ia să mă opun eu la privatizarea CFR Marfă, că poate mai creşte PDL. Nu a crescut. După care au trecut alegerile şi în februarie a dat iar un aviz. Acum lucrurile stau în felul următor. S-a încheiat, pe baza avizului dat de CSAT – pentru că CFR Marfă este o companie strategică – s-a încheiat o procedură. În mod normal, măcar să informezi CSAT. Că nu poţi să zici: ‘Domnule, ţi-am dat aviz şi după aceea nu mă mai interesează’ Dacă nu cumva ai nişte elemente pe care eu nu le am: că e neserios câştigătorul sau nu ştiu ce face…”, a precizat Victor Ponta.

Premierul a declarat că preşedintele este obligat, prin statutul său, să precizeze în cadrul CSAT dacă are informaţii conform cărora ar exista probleme legate de privatizarea CFR Marfă. El a adăugat că, personal, nu deţine informaţii potrivit cărora în acest caz s-ar intenţiona producerea unor fapte prevăzute de legea penală. În acest sens, el a apreciat că şeful statului „blufează”.

„Ori dai din nou un aviz şi închei, practic, după ce de trei ori ai fost în CSAT cu CFR Marfă, dai şi avizul final în care spui: „Da, sunt de acord sau nu sunt de acord, pentru următoarele motive”… pe care le prezinţi oficial, nu le spui aşa, pe la televizor. Sau, doi, nu ai nicio treabă cu chestia asta, dar atunci nu faci conferinţă de presă cu steagul României şi emblema preşedinţiei. Mai pe româneşte: ţineţi gura dacă nu vrei să fii implicat. Nu poţi să fii implicat la conferinţa de presă şi să nu fii implicat instituţional. Pentru că domnul Băsescu, formal este preşedintele ţării, nu un jurnalist”, a declarat primul ministru.

Pe de altă parte, în ce priveşte afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căruia, câştigătorul licitaţiei nu ar avea suma necesară pentru preluarea CFR Marfă, premierul a precizat că nimeni nu deţine o sumă atât de mare pentru a o pune imediat la dispoziţie.

„Când vii să cumperi partea majoritară la o companie cum e CFR Marfă … nu are nimeni cei 200 de milioane acasă, într-un seif, decât poate doar marfioţii. Nu stă nimeni în depozit cu 200 de milioane. Toate privatizările se fac pe baza unor credite bancare. Acesta e un lucru foarte clar”, a spus Victor Ponta.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata