Corecţiile financiare pe fonduri europene sunt estimate în 2013 la aproape un miliard de lei

Corecţiile financiare din cauza neregulilor la proiectele din fonduri europene sunt estimate acum la aproape un miliard de lei, deşi estimări anterioare indicau un nivel mult mai ridicat – de 800 milioane euro.

„Corecţiile financiare ar fi fost de 800 de milioane de euro, dacă absorbţia totală a fondurilor europene în 2013 era de 37 miliarde lei, ceea ce este posibil, dar destul de improbabil. Corecţiile pe primul semestru au fost de 260 milioane lei, iar pentru semestrul al doilea, luând în calcul creşterea absorbţiei fondurilor europene, sunt de 716 milioane lei, deci aproape un miliard de lei pentru întregul an 2013”, a declarat luni, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

El a mai spus că principala măsură pe zona de cheltuieli bugetare, la rectificare, a fost eliminarea rezervei de 10% pentru cheltuieli, prevăzută la construcţia iniţială a bugetului, şi punerea ei la loc pentru anumiţi ordonatori de credite, în funcţie de execuţia bugetelor în primul semestru.

Creşterea economică a României pentru 2013 a fost revizuită de la 1,6% la 1,9%, dar nu au fost bugetate, la rectificare, venituri suplimentare aferente acestui avans al Produsului Intern Brut (PIB), a menţionat Voinea.

Ministrul delegat pentru buget a precizat că noul PIB estimat este de 626,2 miliarde lei, mai mare cu 2,6 miliarde lei, iar deficitul bugetar pe cash creşte de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB, în timp ce deficitul bugetar calculat pe metodologia ESA a Uniunii Europene /UE/ rămâne nemodificat, deoarece resursele financiare care extind deficitul pe cash erau prevăzute deja în scrisoarea de intenţie şi memorandumul anterioare, pentru Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii /PNDI/.

Potrivit sursei citate, la rectificare veniturile sunt reduse cu 1,9 miliarde lei, iar cheltuielile bugetare cu 700 milioane lei. Cele mai mari reduceri sunt operate la bugetul Ministerului Transporturilor – 900 milioane lei şi Secretariatul General al Guvernului – 500 milioane lei, în timp ce bugetul Ministerului Sănătăţii creşte cu un miliard de lei, iar la Ministerului Dezvoltării – cu 900 milioane lei.

Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul a ajuns la un acord cu partenerii internaţionali privind rectificarea bugetară, urmând să aibă loc o creştere a plafonului de garanţii pentru o serie de programe, precum Prima Casă.

Execuţia bugetului general consolidat după primul semestru al anului s-a încheiat cu un deficit de 6,63 miliarde lei, respectiv 1,06 % din PIB, conform datelor operative ale Ministerului Finanţelor Publice  (MFP). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.