CSM a sesizat Inspecţia Judiciară şi CNA cu privire la campania de presă declanşată de Antena 3

Secţia pentru procurori a CSM a hotărât luni sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la promovarea de către postul Antena 3 a unor afirmaţii de natură a aduce atingere independenţei justiţiei şi a procurorilor DNA, în contextul în care postul a fost pus sub acuzare pentru complicitate la infracţiunea de şantaj.

De asemenea, CSM a sesizat Consiliului Naţional al Audiovizualului cu privire la posibila încălcare de către postul de televiziune Antena 3 a prevederilor art. 30, art. 40 alin. 1-3 şi art. 43 alin. 1-2 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a audiovizualului.

„Începând cu data de 25 iunie 2013, prin intermediul postului de televiziune Antena 3, precum şi a publicaţiilor on-line „DC News” şi „lumeajustiţiei.ro”, au fost promovate unele mesaje cu caracter denigrator la adresa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a instituţiei Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a sistemului judiciar în ansamblul său, în contextul extinderii cercetărilor efectuate de către această structură de parchet şi începerii urmăririi penale faţă de persoana juridică SC Antena 3 SA, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de şantaj”, se arată în hotărârea adoptată luni de CSM.

„Secţia pentru procurori apreciază că elemente din mesajul public al reprezentanţilor postului de televiziune Antena 3, audiaţi ca martori în cadrul acestei proceduri penale, a moderatorilor, precum şi a celorlalţi invitaţi aflaţi în raporturi contractuale cu instituţiile trustului Intact sau colaboratori constanţi ai emisiunilor postului de televiziune Antena 3, au fost concertate în sensul evident de a decredibiliza profesional şi instituţional procurorii din cadrul DNA, de a acredita ideea unei comenzi politice în legătură cu o anchetă penală aflată în derulare, în care instituţia Antena 3 are calitatea de inculpat şi de submina şi sfida – atât prin limbaj, cât şi prin atitudine – autoritatea judecătorească ca putere a statului consacrată constituţional”, susţine CSM.

CSM mai arată că demersul iniţiat de moderatorii şi invitaţii din cadrul emisiunilor de la Antena 3, precum şi de publicaţiile „DC News” şi „lumeajustiţiei.ro” este de natură „a altera încrederea societăţii în actul de justiţie şi de a genera presiuni nepermise asupra procurorilor”.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.