Mureş: Elicopter prăbuşit în lacul din localitatea Tăureni; 5 morţi

Un elicopter aparţinând omului de afaceri Sorin Ţerbea s-a prăbuşit, luni seara, în lacul din localitatea Tăureni, judeţul Mureş, având la bord 6 persoane.

Potrivit ISU Mureş, 5 persoane au decedat iar cea de-a şasea persoană, o femeie, a supravieţuit.

Primarul din comuna Tăureni, Ovidiu Petru Olteanu, a declarat, pentru Agerpres, că şi-au pierdut viaţa, prin înec, Sorin Ţerbea, pilotul elicopterului şi trei oameni de afaceri germani, singura supravieţuitoare fiind o femeie. Edilul a menţionat că oamenii de afaceri vizitaseră o fabrică de prelucrare a lemnului din zonă şi că au plecat cu elicopterul după ce Sorin Ţerbea ar fi primit un telefon pentru a se prezenta la DNA într-un dosar de corupţie din arbitraj.

Cele mai grave accidente în care au fost implicate elicoptere:

* La 7 martie 2013, doi militari şi-au pierdut viaţa, iar alţi trei au fost răniţi, după ce elicopterul IAR 330 PUMA SOCAT în care se aflau s-a prăbuşit joi în jurul orei 16.00 în apropierea localităţii Bereşti-Bistriţa, în timpul executării unui zbor în formaţie. Elicopterul aparţinea Flotilei 95 a Forţelor Aeriene Române.

* La 5 iulie 2012, un elicopter tip IAR-316 aparţinând Şcolii de aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu” Boboc, cu patru persoane la bord, s-a prăbuşit în zona Joiţa, comuna Ziduri, din judeţul Buzău, la 10 kilometri de drumul naţional 2. Toate cele patru persoane aflate la bord au murit după ce aparatul militar de antrenament s-a prăbuşit într-un lan de porumb.

* La 26 aprilie 2012, un elicopter civil cu opt persoane la bord s-a prăbuşit în localitatea Ostrov, judeţul Tulcea. Cinci persoane au murit, iar celelalte trei au fost rănite. Elicopterul era de producţie sovietică şi efectua un zbor între Republica Moldova şi Turcia, iar o echipă de procurori a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat ancheta.

*La 26 iulie 2010, un elicopter israelian de transport tip CH-53, care participa la exerciţiul comun aerian româno-israelian Blue Sky 2010, s-a prăbuşit în localitatea Fundata, judeţul Braşov. Potrivit specialiştilor, aparatul s-a izbit frontal de un perete stâncos, probabil din cauza ceţii foarte dense. La bordul aparatului de zbor se aflau şase militari israelieni şi unul român, iar Ministerul Apărării a anunţat că nu există supravieţuitori.

* 9 ianuarie 2006, din cauza ceţii, un elicopter tip Eurocopter EC 135, aparţinând Unităţii Speciale de Aviaţie a MAI, s-a prăbuşit la 1,5 km de Aeroportul Moldova din Iaşi, în timpul efectuării unui zbor de verificare. Cele patru persoane aflate la bord – doi piloţi, un medic şi un asistent medical din cadrul SMURD Iaşi – şi-au pierdut viaţa.

* 5 martie 2003, patru persoane, dintre care două cadre medicale SMURD şi doi piloţi, şi-au pierdut viaţa după ce un elicopter de tip Alouette YAR 316 B, închiriat de SMURD Târgu Mureş, s-a prăbuşit la scut timp după decolare, în apropiere de satul Morişti, arondat comunei Cojocna (judeţul Cluj). Elicopterul trebuia să transporte la Budapesta un copil nou-născut care necesita o operaţie pe cord.

* 1 septembrie 1995, un elicopter care se deplasa dinspre Iaşi spre Bucureşti s-a prăbuşit în localitatea Mogoşeşti din judeţul Iaşi. Şi-au pierdut viaţa şase persoane aflate într-o misiune militară, printre care secretarul de stat Eugen Sandu Ion şi generalul maior Ion Bunoaica. În martie 2013 Secţia Parchetelor Militare a decis să redeschidă ancheta asupra acestei catastrofe aviatice, în urma plângerii formulata de generalul Florin Sandu, fratele generalului Ion Eugen Sandu, decedat în accident. Acesta susţine în plângere că ancheta din 1995 asupra împrejurărilor producerii accidentului a fost superficială.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.