Papa Francisc afirmă că nu îi judecă pe homosexuali, dar se declară împotriva lobby-ului gay

Papa Francisc a afirmat că nu îi judecă pe homosexuali, dar s-a declarat împotriva „lobby-ul gay”, inclusiv în sânul Bisericii.

„Problema nu este de a avea această tendinţă, ci de a face lobby. Este problema cea mai gravă după mine. Dacă o persoană este gay şi îl caută de Dumnezeu cu bunăvoinţă, cine sunt eu să o judec?”, a spus suveranul pontif. Papa a făcut aceste declaraţii în avion, duminică noapte spre luni, la întoarcerea de la Rio de Janeiro, iar, potrivit AFP, acesta a oferit o adevărată conferinţă de presă. Destins, glumeţ dar prudent, suveranul pontif a răspuns tuturor întrebărilor jurnaliştilor, fără să se eschiveze, notează agenţia franceză de presă.

Întrebat în legătură cu afirmaţiile potrivit cărora nu ar fi ştiut de relaţiile homosexuale pe care le-a avut un prelat numit de el la banca Vaticanului, Institutul pentru Lucrări Religioase (IOR), monseniorul Rica, papa a răspuns: ‘Am pornit o anchetă scurtă şi nu am găsit nimic în legătură cu el’. ‘Nu am văzut încă pe nimeni la Vatican pe a cărui carte de identitate să fie scris gay. Se spune că există. Catehismul Bisericii catolice spune că nu trebuie să marginalizăm aceste persoane care trebuie integrate în societate’, a spus suveranul pontif.

Evocând mai pe larg problema sexualităţii în Biserică, papa a făcut distincţia între ‘delicte’, precum ‘abuzurile contra minorilor’, şi ‘păcate’, mai ales ‘păcatele tinereţii’. ‘Laicii, preoţii, macile au comis păcate şi s-au convertit. Atunci când Dumnezeu iartă, uită totul’, a spus el.

În legătură cu căsătoriile între homosexuali şi cu problema avortului, denunţate cu putere de reprezentanţii bisericilor, papa a afirmat: „Ştiţi perfect poziţia Bisericii”.

Papa s-a referit în declaraţiile acordate şi la canonizarea predecesorilor săi, papa Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, care nu va avea loc pe 8 decembrie, aşa cum se crezuse iniţial, pe motiv că frigul face dificilă călătoria credincioşilor polonezi la Roma, relatează EFE. În legătură cu acest subiect, suveranul pontif a declarat că sunt analizate mai multe opţiuni în 2013 şi 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.