Papa Francisc afirmă că nu îi judecă pe homosexuali, dar se declară împotriva lobby-ului gay

0 15

Papa Francisc a afirmat că nu îi judecă pe homosexuali, dar s-a declarat împotriva „lobby-ul gay”, inclusiv în sânul Bisericii.

„Problema nu este de a avea această tendinţă, ci de a face lobby. Este problema cea mai gravă după mine. Dacă o persoană este gay şi îl caută de Dumnezeu cu bunăvoinţă, cine sunt eu să o judec?”, a spus suveranul pontif. Papa a făcut aceste declaraţii în avion, duminică noapte spre luni, la întoarcerea de la Rio de Janeiro, iar, potrivit AFP, acesta a oferit o adevărată conferinţă de presă. Destins, glumeţ dar prudent, suveranul pontif a răspuns tuturor întrebărilor jurnaliştilor, fără să se eschiveze, notează agenţia franceză de presă.

Întrebat în legătură cu afirmaţiile potrivit cărora nu ar fi ştiut de relaţiile homosexuale pe care le-a avut un prelat numit de el la banca Vaticanului, Institutul pentru Lucrări Religioase (IOR), monseniorul Rica, papa a răspuns: ‘Am pornit o anchetă scurtă şi nu am găsit nimic în legătură cu el’. ‘Nu am văzut încă pe nimeni la Vatican pe a cărui carte de identitate să fie scris gay. Se spune că există. Catehismul Bisericii catolice spune că nu trebuie să marginalizăm aceste persoane care trebuie integrate în societate’, a spus suveranul pontif.

Evocând mai pe larg problema sexualităţii în Biserică, papa a făcut distincţia între ‘delicte’, precum ‘abuzurile contra minorilor’, şi ‘păcate’, mai ales ‘păcatele tinereţii’. ‘Laicii, preoţii, macile au comis păcate şi s-au convertit. Atunci când Dumnezeu iartă, uită totul’, a spus el.

În legătură cu căsătoriile între homosexuali şi cu problema avortului, denunţate cu putere de reprezentanţii bisericilor, papa a afirmat: „Ştiţi perfect poziţia Bisericii”.

Papa s-a referit în declaraţiile acordate şi la canonizarea predecesorilor săi, papa Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, care nu va avea loc pe 8 decembrie, aşa cum se crezuse iniţial, pe motiv că frigul face dificilă călătoria credincioşilor polonezi la Roma, relatează EFE. În legătură cu acest subiect, suveranul pontif a declarat că sunt analizate mai multe opţiuni în 2013 şi 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata