Adrian Vasilescu: Prezenţa unei personalităţi feminine pe monede ar trebui să vizeze momentul trecerii la euro

Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României Adrian Vasilescu a declarat miercuri că înainte de trecerea la moneda europeană nu este oportun să se producă o schimbare în ceea ce priveşte banii româneşti, arătând că prezenţa unei personalităţi feminine pe monede ar trebui să vizeze momentul trecerii la euro.

Adrian Vasilescu a participat la o conferinţă în care a fost prezentată petiţia privind prima personalitate feminină pe o bancnotă românească, document care, până în prezent, a strâns peste 25.000 de semnături.

Oficialul BNR a precizat că actuala formulă de bancnote româneşti este stabilă din 2005 şi a punctat că imprimarea chipului unei personalităţi feminine din România ar trebui să vizeze momentul trecerii la euro. El a indicat că în cazul monedelor de euro există o faţă comună pentru toate ţările membre UE şi una unică pe care ar putea fi imprimat chipul unei femei celebre din România.

Punctul meu de vedere – BNR a constatat şi atât – este că nu ar fi posibil şi oportun înainte de un alt demers, cum este trecerea la euro, să venim cu o astfel de schimbare, a spus Vasilescu, care a menţionat că în cazul unei schimbări decizia aparţine Consiliului de Administraţie al băncii centrale.

El a menţionat că BNR emite şi monede de aur şi argint cu ocazii speciale, arătând că deja au fost scoşi astfel de bani cu chipul unor femei, precum Regina Maria.

La conferinţă au participat şi politicianul Adriana Săftoiu şi jurnalistul Andrei Gheorghe care au pledat pentru introducerea pe o bancnotă românească a unei personalităţi feminine.

Evenimentul face parte din campania ALTFEM pentru schimbarea imaginii femeii în societate, care a debutat în 2011 şi a fost realizată de TBWA/Bucureşti, ActiveWatch şi Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Printre femeile care au „scris” istoria menţionate de organizatori ca posibile personalităţi feminine ce ar putea apărea pe o bancnotă românească s-au aflat Regina Maria, Ana Aslan, Ana Ipătescu, Haricleea Darcle, Ecaterina Teodoroiu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.