Constantin: Preţul pâinii va scădea odată cu reducerea TVA; există un angajament ferm din partea marilor retaileri

Preţul pâinii va scădea odată cu reducerea Taxei pe Valoare Adăugate la pâine, iar în acest sens există un angajament ferm din partea marilor retaileri, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

„Am semnat un protocol împreună cu Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România prin care se angajează ca prin măsurile pe care le au la dispoziţie să scadă preţul pâinii cu exact diferenţa de TVA care se reduce. Cred că această măsură de reducere a TVA la pâine va avea un efect benefic şi din punct de vedere al siguranţei alimentare. Toţi cei prezenţi aici, autorităţi, patronate şi sindicate, ne luăm un angajament ferm de a combate evaziunea şi de a oferi populaţiei un preţ mai mic la pâine, dar şi o calitate mai mare produselor de panificaţie şi de morărit”, a precizat Constantin.

Citeste si:  Investitorii români vor putea cumpăra acţiuni Facebook la BVB începând de vineri

Acesta a subliniat că şi Ministerul Finanţelor Publice a semnat un protocol cu patronatul ROMPAN în combaterea evaziunii fiscale şi identificarea evazioniştilor, iar celelalte patronate din industria alimentară sunt alături de autorităţi în acest demers.

„Toţi cei de la carne şi lapte şi-au manifestat interesul de a semna un asemenea protocol de combatere a evaziunii fiscale pentru că de succesul acestei măsuri depinde extinderea şi la alte produse. Cred că următorul produs care trebuie să beneficieze urgent de reducerea TVA este sectorul de carne. Acolo, din păcate, evaziunea este foarte mare, iar societăţile au cam aceleaşi probleme”, a mai spus Constantin.

Citeste si:  Certificatul de producător - document pentru comercializarea produselor agroalimentare

În ceea ce priveşte funcţionarea protocolului încheiat cu AMRCR, şeful MADR a subliniat că va exista un comitet interministerial care se va întâlni săptămânal pentru a căuta soluţiile cele mai bune de combatere a evaziunii.

„Comitetul interministerial va fi format din reprezentanţi ai MFP, ANAF, Protecţia Consumatorilor, ANSVSA, reprezentanţi ai fermierilor şi procesatorilor şi se vor căuta soluţii pentru combaterea evaziunii, pentru un control mai strict şi mărirea sancţiunilor. Comitetul va avea întâlniri săptămânale, iar în el vor fi implicaţi nu numai cei din industria de morărit ci şi din sectoarele care doresc să fie extinsă această măsură. De aceea cred că vom avea încasări mai mari şi vom combate evaziunea”, a subliniat şeful MADR.

Citeste si:  În viitorul apropiat oamenii vor putea să stea de vorbă cu delfinii

Ordonanţa care vizează reducerea TVA pentru pâine a fost adoptată în şedinţa de marţi a Guvernului. Măsura vizează implementarea unei cote reduse a TVA de 9% pentru livrarea de pâine, grâu şi făină şi urmăreşte combaterea fraudei fiscale în domeniului comerţului cu pâine, cota redusă aplicându-se pe tot lanţul de producţie şi distribuţie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata