Dominique Strauss-Kahn: Europa trebuie să-şi îmbunătăţească coordonarea dacă vrea să iasă din criză

Uniunea Europeană ar trebui să atingă un nou nivel de coordonare pentru a putea depăşi cu succes criza, în caz contrar Europa ar putea pierde în următoarele decenii rolul de lider pe scena mondială, a avertizat fostul director executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, într-un amplu interviu acordat miercuri pentru două media ruse – canalul de televiziune Rossia-24 şi agenţia de presă ITAR-TASS.

În acest context, economistul francez şi-a exprimat temerea că, în următorii ani, Europa nu va fi capabilă să revină la vechiul ritm de creştere economică.

‘Europa este mai puternic afectată de criză, deoarece nu a putut dezvolta o politică comună. Slăbiciunea construcţiei europene, pe care mulţi au subliniat-o deja cu mult timp în urmă, nu a fost deosebit de vizibilă într-o atmosferă liniştită, dar imediat a devenit evidentă într-o perioadă dificilă’, a apreciat Strauss-Kahn (64 de ani), care urmează să fie judecat în cadrul celebrului dosar ‘Carlton’, care vizează o afacere de proxenetism la Lille, în nordul Franţei.

Citeste si:  Cupa Mondială - Italia 1934

În opinia sa, liderii europeni sunt mai mult preocupaţi de propria realegere în funcţie decât de problemele naţionale.

Potrivit lui Strauss-Kahn, un strălucit economist, procesul de globalizare economică intensifică concurenţa. ‘Din punctul meu de vedere, globalizarea înseamnă război, conflict între economii, între care până acum au existat relaţii, dar la o altă scară, iar dezvoltarea s-a datorat în special pieţei interne’, a apreciat el, adăugând că ‘din cauza globalizării, toate ţările din lume au devenit rivale şi, posibil, părţi în conflict’.

În condiţiile actuale, care au suferit schimbări, europenii ‘nu pot face ceea ce le stă în putere marilor naţiuni’. Desigur, SUA se pot pregăti, dar pentru a-şi urmări propriile interese. Acelaşi lucru îl vor face şi China şi Rusia. În schimb, afirmă fostul director al FMI, UE nu poate să facă acelaşi lucru din cauza unei coordonări insuficiente a politicilor ţărilor membre. Dacă în timpul apropiat nu va exista o creştere în ţările din Lumea veche, peste 20 de ani Europa nu va avea greutate pe scena internaţională, avertizează el.

Citeste si:  Noul Cod Fiscal: TVA scade anul viitor, CAS din 2018, iar cota unică din 2019

În acelaşi timp, prezice fostul şef al FMI, creşterea economică stabilă nu va fi restabilită prea curând în Europa. „Indicatorii vor oscila, când un pic mai sus, când un pic mai jos, dar, din punct de vedere structural, o creştere economică puternică de 3% nu este de aşteptat în următorii ani în UE”, a opinat Dominique Strauss-Kahn, avertizând că anii următori vor fi marcaţi de imense dificultăţi şi de un şomaj în creştere.

Cunoscutul economist francez a avertizat în acelaşi timp că nemulţumirile sociale ascund întotdeauna o ameninţare la adresa democraţiei. ‘Este acum evident că deteriorarea condiţiilor sociale conduce la distrugerea democraţiei şi la creşterea riscului de extremism – a concluzionat Dominique Strauss-Kahn. ‘Acest lucru poate fi observat deja în multe ţări europene’, a mai spus el.

Citeste si:  Împrumutul FMI a salvat România, dar nu a însănătoşit economia

Dominique Strauss-Kahn a fost constrâns să demisioneze de la conducerea FMI după ce a fost inculpat în mai 2011 pentru agresiune sexuală asupra unei cameriste în apartamentul său de la Hotelul Sofitel din New York. În prezent, el activează în calitate de conferenţiar şi consultant. La 15 iulie, Strauss-Kahn a intrat în Consiliul de Supraveghere al Băncii rus de Dezvoltare a Regiunilor (VBPP), subordonată companiei petroliere Rosneft.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close