FMI nu este interesat de combaterea evaziunii fiscale din sectorul băuturilor alcoolice

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu este interesat de combaterea evaziunii fiscale din sectorul băuturilor alcoolice, scopul acestei instituţii fiind mai degrabă acela ca România să se împrumute cât mai mult, a declarat miercuri, Romulus Dascălu, preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Alcoolului GARANT.

„Am sesizat încă de anul trecut Fondului Monetar Internaţional (FMI), Băncii Mondiale şi Comisiei Europene problema evaziunii exagerat de mari de pe piaţa băuturilor alcoolice din România, însă până la ora actuală nu am primit niciun răspuns. În acest context, pentru noi este mai mult decât evident faptul că FMI nu este interesat de combaterea evaziunii fiscale din sectorul băuturilor alcoolice, scopul acestei instituţii fiind mai degrabă acela de a ne împrumuta cât mai mult”, a afirmat Romulus Dascălu.

Potrivit lui Dascălu, recenta ordonanţă de Guvern, prin care se majorează nivelul accizei pentru alcool etilic de la 750 la 1.000 euro/hl alcool pur, va duce la creşterea evaziunii fiscale în domeniu până la pragul de 90%.

‘I-am solicitat ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, o întâlnire pentru a discuta efectele aplicării acestei ordonanţe. De asemenea, dorim să îi prezentăm domnului ministru o listă cu revendicări, una din cele mai importante vizând stabilirea numărului de cisterne cu alcool care intră în România din ţări precum Bulgaria sau Ungaria. Marfa dintr-o astfel de cisternă este evaluată la aproximativ 200.000 de euro. De asemenea, dorim să existe o evidenţă a cazanelor comunale mari, deoarece în prezent dimensiunea producţiei de ţuică din România este scăpată de sub control’, a mai spus Romulus Dascălu.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, o ordonanţă prin care se majorează nivelul accizei pentru alcool etilic de la 750 la 1.000 euro/hl alcool pur. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.