Ialomiţianu: Reducerea TVA la pâine e bună, dar nu are efect dacă nu scade preţul şi nu se reduce evaziunea

0

PDL apreciază reducerea TVA la pâine ca fiind o măsură bună, dar pentru a avea efect trebuie aplicate mecanisme de reducere a preţului şi de combatere a evaziunii fiscale, a declarat marţi deputatul Gheorghe Ialomiţianu.

„Noi susţinem reducerea TVA de la 24% la 9% la pâine, dar am atras atenţia că actualul Guvern nu a venit cu mecanisme care să ducă la reducerea preţului la pâine şi la combaterea evaziunii fiscale. Deci, actualul Guvern nu a venit cu mecanisme pentru a aplica această măsură”, a afirmat fostul ministru de Finanţe într-o conferinţă de presă la finalul întâlnirii democrat-liberalilor cu delegaţia FMI, CE şi BM.

Întrebat ce părere are despre faptul că FMI a fost totuşi de acord cu măsura reducerii TVA la pâine propusă de Guvern, Ialomiţianu a răspuns: „FMI, CE şi BM au fost de acord cu această măsură, dar nu au avut încredere în actualul Guvern că va produce efectele scontate şi a obligat actualul Guvern să crească impozite şi taxe. Adică să vină cu măsuri compensatorii”.

Fiind întrebat de unde are informaţii că FMI a obligat Guvernul să vină cu măsuri compensatorii la reducerea TVA la pâine, democrat-liberalul a spus că acest lucru a reieşit din discuţiile care au avut loc „la Comisia pentru buget (a Camerei Deputaţilor – n.r.), din ce a spus premierul Ponta, din ce a spus ministrul Agriculturii”.

„Deci, FMI a avut următoarea poziţie: a spus foarte clar că nu crede că prin această măsură se va reduce evaziunea, dar dacă totuşi Guvernul insistă, să vină cu măsuri compensatorii. Şi vedeţi că s-a şi întâmplat. A spus-o aseară premierul Ponta. Deci, FMI nu are încredere că această măsură va fi aplicată în mod corect”, a susţinut Gheorghe Ialomiţianu.

Guvernul va adopta marţi o ordonanţă simplă în baza căreia TVA pentru pâine va fi redusă la 9%, a anunţat luni premierul Victor Ponta după întâlnirea cu reprezentanţii FMI.

„Mâine vom adopta o ordonanţă simplă şi imediat, sigur, ordonanţa de rectificare, prin care TVA pe tot lanţul producţiei de pâine va fi redus la 9%. Eventualul impact negativ asupra bugetului de stat produs de această măsură la care am ţinut foarte mult şi de la care sperăm să aducă efecte pozitive, în primul rând în ceea ce priveşte combaterea evaziunii, dar şi încasări suplimentare şi eventualele scăderi de preţuri, este compensat de o creştere convenită la accizele pe alcool şi la bunuri de lux”, a precizat premierul.

Guvernul a adoptat marţi ordonanţa simplă în baza căreia TVA pentru pâine va fi redusă la 9%, au declarat pentru AGERPRES surse oficiale.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.