Intră în vigoare sancţiunea de respingere a cererii de chemare în judecată în cazul neparticipării la şedinţa de mediere

Dispoziţiile referitoare la sancţiunea inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată dacă nu se face dovada participării la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii pentru acele domenii care fac obiectul procedurii prealabile obligatorii intră joi în vigoare.

Începând cu 1 august, o parte din acţiunile depuse vor fi respinse de instanţele de judecată dacă înainte de începerea procesului părţile nu vor face dovada participării la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii.

Consiliul de Mediere anunţă miercuri, printr-un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt, Gabriela Gyongy Mihuţ, că 1 august 2013 reprezintă un moment important pentru România, cetăţeni şi mediatori, datorită schimbării în derularea proceselor.

„Începând cu data de 1.08.2013 cetăţenii vor trebui să ataşeze cererilor de chemare în judecată certificatul de informare sau procesul-verbal de informare eliberat de către un mediator sub sancţiunea inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată pentru acele domenii care fac obiectul procedurii prealabile obligatorii a informării privind medierea. Cu această ocazie cetăţenii vor avea oportunitatea să afle faptul că recurgând la mediere vor fi exoneraţi de obligaţia plăţii taxei de timbru, aspect care nu trebuie neglijat având în vedere creşterea semnificativă a acestora în luna iunie 2013”, se arată într-un comunicat transmis  de Consiliul de Mediere.

Citeste si:  Trei români au primit de la Martin Schulz "Premiul cetăţeanului European" 2013

Sursa citată precizează că pentru situaţiile în care procesele se află pe rolul instanţelor de judecată, dacă părţile au ajuns la un acord în faţa mediatorului, taxa de timbru plătită se restituie iar judecarea cauzei sau cercetarea penală se suspendă.

Dispoziţiile art. 2 alin. 1 indice 2 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la sancţiunea inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată în cazul în care nu se face dovada participării la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii intră în vigoare la 1 august astfel cum a fost stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013.

Citeste si:  10 căi naturale de a vă echilibra hormonal

Dispoziţiile referitoare la sancţiunea inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată se aplică numai proceselor începute după data de 1 august.

Potrivit legii, dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea, iar dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei ori nu se prezintă la data fixată, se întocmeşte un proces-verbal, care se depune la dosarul instanţei.

Instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea anterior introducerii cererii de chemare în judecată sau după declanşarea procesului, până la termenul dat de instanţă în acest scop.

Citeste si:  SUA a anulat comanda de ventilatoare destinate spitalelor, pentru Philips - compania își reduce câștigurile pentru 2020

Şedinţa de informare trebuie finalizată în maximum 15 zile calendaristice de la data solicitării acesteia mediatorului iar serviciile astfel prestate sunt gratuite. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata