Iulia Timoşenko, sacrificată în numele viitorului european al Ucrainei

Decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului /CEDO/ pe marginea plângerii formulate de fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko, şi care declară ilegală arestarea ei în 2011, intră în vigoare la 31 iulie. Serghei Vlasenko, avocatul fostului premier ucrainean, a declarat că ‘Ucraina trebuie să o elibereze’. Însă, potrivit normelor juridice, acest verdict are, după cum consideră autorităţile ucrainene, ‘un caracter strict moral’: statutul Iuliei Timoşenko s-a schimbat demult, acum ea nefiind doar suspectă, ci acuzată.

Între timp, susţinătorii fostului premier atenţionează în legătură cu noi dosare penale deschise împotriva Iuliei Timoşenko. Deputatul opozant Vladimir Ariev a declarat pentru cotidianul rus Izvestia că Procuratura Generală verifică implicarea fostului premier în falimentul Rodovibank. Ariev afirmă că ‘la ora actuală anchetatorii cer extrădarea din Ungaria a fostului deputat al Blocului Iulia Timoşenko, Aleksandr Şepelev, pentru fabricarea unui nou dosar împotriva Iuliei Timoşenko’.

Însă autorităţile de la Kiev afirmă că ‘toate aceste declaraţiile panicarde se fac exclusiv în scopuri publicitare, iar autorii lor sunt opozanţii înşişi’. ‘Nu se pregătesc niciun fel de noi anchete la adresa Iuliei Timoşenko’, a declarat pentru Izvestia reprezentanta Procuraturii Generale, Margarita Velkova.

În opinia directorului Institutului ucrainean pentru strategii globale, Vadim Karasev, Timoşenko depinde direct de cota de popularitate a partidului UDAR al lui Vitali Kliciko.

După cum explică politologul, singura şansă a Iuliei Timoşenko de a ieşi într-un viitor nu atât de îndepărtat din închisoare este aceea ca, în urma creşterii popularităţii lui Kliciko, autorităţile să considere că el va putea face serioasă concurenţă lui Viktor Ianukovici în timpul alegerilor prezidenţiale din 2015. De Timoşenko ar putea fi nevoie pentru ca aceasta să facă la rândul ei concurenţă în tabăra opoziţiei. Totodată, conform normelor legislaţiei ucrainene, Timoşenko însăşi, care are o condamnare la dosar, nu mai poate candida la preşedinţie, afirmă Karasev.

Între timp, şefii misiunii de monitorizare a Parlamentului European, Pat Cox şi Alexander Kwasniewski, efectuează o vizită de lucru de trei zile în Ucraina pentru a evalua situaţia respectării drepturilor omului. În 31 iulie, ei urmează să o viziteze, deja pentru a patra oară, pe Timoşenko la spitalul din Harkov.

‘Kwasniewski este considerat unul dintre principalii avocaţi ai Ucrainei în drumul acesteia spre UE’, a declarat pentru Izvestia politologul ucrainean Dmitri Djanghirov. Potrivit acestuia, ‘Kwasniewski sprijină şi promovează în fel şi chip semnarea de către Ucraina, în noiembrie, a acordului de asociere cu UE’. ‘De aceea, este puţin probabil ca Alexander Kwasniewski să vină cu declaraţii foarte categorice în apărarea Iuliei Timoşenko: el nu va promova cazul unei singure femei în detrimentul viitorului unei ţări întregi’, subliniază Djanghirov.

Este greu de presupus că această vizită a deputaţilor europeni este în stare să schimbe soarta ‘deţinutei numărul 1’ din Ucraina. În istoria acestei ţări ea va rămâne ca primul funcţionar de rang înalt care a fost pedepsit pentru acţiunile sale. De altfel, în pofida faptului că Timoşenko a fost condamnată pentru maşinaţiuni în timpul semnării acordului ruso-ucrainean în domeniul gazului, acest lucru nu s-a răsfrânt asupra relaţiilor dintre cele două ţări şi nu se va răsfrânge nici pe viitor, este de părere Djanghirov.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.