„Lista lui Schindler” nu îşi găseşte cumpărător pe eBay

Adevărata ‘Listă a lui Schindler’, cuprinzând 14 pagini cu numele a 801 evrei salvaţi de industriaşul german Oskar Schindler, nu şi-a găsit cumpărător pe eBay, unde a fost scoasă la vânzare cu 3 milioane de dolari, relatează 7sur7.be.

Potrivit eBay, nu a apărut niciun doritor să o cumpere până la sfârşitul licitaţiei, luni la 01h00 GMT. Circa ‘500.000 de persoane au accesat totuşi anunţul şi 13.000 au urmărit o eventuală licitaţie, ceea ce este foarte mult’, a spus Eric Gazin, preşedinte al Auction Cause. Acesta a spus că preţul documentului nu va scădea.

Cele 14 pagini ale listei, datate 18 aprilie 1945, au fost bătute la maşină de Itzhak Stern, contabilul şi mâna dreaptă a lui Schindler, arătase înainte de scoaterea ei la vânzare firma specializată în documente vechi ‘Gary Zimet’, asociată cu Eric Gazin. ‘Nepotul lui Stern (din Israel) a vândut documentul acum trei ani actualului proprietar, care l-a cumpărat ca investiţie’, a adăugat el.

Alte trei liste se află la Muzeul american al Holocaustului din Washington, la arhivele federale germane din Koblenz şi la Memorialul Yad Vashem din Israel.

Industriaşul Oskar Schindler a salvat viaţa a peste o mie de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial trecându-i pe o listă cu persoane care efectuau lucrări indispensabile pentru armata germană. Mort în 1974 în anonimat, el a primit postum titlul Drept între Popoare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.