EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

O treime din viaţa polară marină este ameninţată de schimbările climatice

O treime din biodiversitatea marină polară este ameninţată cu dispariţia în contextul schimbărilor climatice, semnalează un studiu al unei universităţi australiene publicat miercuri.

Pierderea progresivă a banchizelor polare ar putea avea rezultate nefaste pentru ecosistemul regiunilor respective, permiţând o mai mare pătrundere a razelor solare în mediul marin, arată studiul condus de Graeme Clark, de la Universitatea din New South Wales.

Studiul, realizat împreună cu Divizia australiană antarctică, avertizează că ecosistemele polare ar putea fi mai sensibile la schimbările climatice decât se credea până acum.

Chiar şi o uşoară schimbare în ceea ce priveşte data la care banchizele pierd din suprafaţă ‘poate însemna un moment critic care să declanşeze alte schimbări generalizate în ecosistem’, a spus Clark într-un comunicat emis de Universitatea din New South Wales.

„Aceasta poate face ca, pe coasta antarctică, comunităţile dominate de animalele nevertebrate, care sunt unice şi sunt adaptate la întuneric, să fie înlocuite de alge care se dezvoltă datorită luminii şi să se reducă în mod semnificativ biodiversitatea”, a spus cercetătorul australian.

Nevertebratele care populează mediul marin antarctic, printre care bureţii-de-mare, briozoarele (care formează colonii cu aspect de muşchi), ascidiile şi viermii, sunt importante pentru ecosistemul antarctic întrucât contribuie la filtrarea apei şi fac parte din lanţul alimentar al acestei regiuni.

„Acesta este numai un exemplu privind impactul pe plan ecologic la scară largă pe care oamenii îl pot impune prin încălzirea globală, inclusiv în locuri atât de îndepărtate ca Antarctica”, a afirmat Emma Johnston, membru al grupului de cercetători.

Pentru acest studiu, echipa ştiinţifică a plasat instrumente de măsurare a luminii în mediul marin, în şapte locuri din Antarctida, la o adâncime de până la zece metri, precum şi camere foto pentru a înregistra variaţiile pe durata a doi ani şi jumătate.

În condiţii de laborator, au analizat rata de creştere a algelor în diferite condiţii de luminozitate şi au făcut teste în apele antarctice pentru a observa sensibilitatea acestor alge la lumină.

În plus, au studiat reacţia speciilor care trăiesc sub rocile de pe coastă faţă de prezenţa plăcilor de gheaţă.

Drept rezultat, au constatat modul în care micile schimbări din condiţiile de mediu pot cauza o rapidă şi amplă schimbare pe plan ecologic.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata