EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Ordonanţa privind reducerea TVA la pâine şi majorarea accizelor la alcool şi la produse de lux, aprobată de Guvern

Ordonanţa care vizează reducerea TVA pentru pâine şi majorarea accizelor la alcool şi la unele produse de lux a fost adoptată în şedinţa de marţi a Guvernului, informează un comunicat transmis de Biroul de presă al Executivului.

Măsura vizează implementarea unei cote reduse a TVA de 9% pentru livrarea de pâine, grâu şi făină.

„Măsura urmăreşte combaterea fraudei fiscale în domeniului comerţului cu pâine, iar cota redusă se aplică pe tot lanţul de producţie şi distribuţie”, a precizat Guvernul.

De asemenea, se majorează nivelul accizei pentru alcool etilic de la 750 la 1.000 euro/hl alcool pur.

În baza aceleiaşi ordonanţe, se extinde sfera de aplicare a accizelor nearmonizate pentru o serie de produse de lux: bijuterii din aur/platină, mai puţin verighete, confecţii din blănuri naturale, autoturisme şi autoturisme de teren, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cm cubi, arme de vânătoare şi arme de uz personal, precum şi muniţia aferentă, iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni, cu sau fără motor, pentru agrement.

Ordonanţa modifică şi completează Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că diminuarea TVA pentru pâine va intra în vigoare de la 1 septembrie.

„Mâine (marţi – n.r.) vom adopta o ordonanţă simplă şi imediat, sigur, ordonanţa de rectificare prin care TVA pe tot lanţul producţiei de pâine va fi redus la 9%. Eventualul impact negativ asupra bugetului de stat produs de această măsură, la care am ţinut foarte mult şi de la care sperăm să aducă efecte pozitive, în primul rând în ceea ce priveşte combaterea evaziunii, dar şi încasări suplimentare şi eventualele scăderi de preţuri, este compensat de o creştere convenită la accizele pe alcool şi la bunuri de lux”, a precizat Ponta.

Marţi, înaintea şedinţei de guvern, primul-ministru a declarat că TVA ar putea fi redusă şi pentru alte alimente, chiar de anul viitor, dacă vor exista condiţii şi dacă măsura aplicată în cazul pâinii se va dovedi una de succes.

Ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a anunţat luni că accizele la alcool vor creşte de la 750 euro/hectolitru la 1.000 de euro/hectolitru, iar la unele obiecte de lux vor fi introduse accize. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata