Pâinea – un produs de lux?

“Reducerea TVA are rolul de a crea o piaţă concurenţială, toţi producătorii să plătească TVA. Obiectivul major, aşa cum am anunţat în nenumărate rânduri când am propus reducerea TVA la pâine, este nu de a scădea imediat preţul, ci de a reduce evaziunea fiscală semnificativ. Pe baza analizelor făcute de asociaţia marilor producători şi, de asemenea, din analizele noastre, evaziunea fiscală ajunge pe anumite segmente, pe acest lanţ, şi până la 80%” declara pe 28 iulie ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu. Mai mult, acesta a subliniat că executivul îşi propune să reducă evaziunea fiscală în domeniu cu peste 50% folosindu-se de un instrument special creat în acest sens: Direcţia Generală Naţională Antifraudă Fiscală.

Dănuţ Dudu

Decizia de a reduce TVA-ul de la 24% la 9% pe întreg lanţul de producţie al produselor de panificaţie a fost deja acceptată de cei de la FMI şi presupune un impact negativ asupra bugetului de stat de aproximativ 400 milioane de lei.

Cu alte cuvinte, nouă cruciadă declanşată de la Palatul Victoria va costa anual contribuabilul român încă 400 milioane lei, în condiţiile în care instituţiile financiare internaţionale s-au arătat sceptice în ceea ce priveşte reducerea evaziunii fiscale prin această măsură.

Drept dovadă, acestea au acceptat scăderea TVA-ului la pâine doar dacă acesta va fi însoţită de o serie de creştere de accize, care să compenseze pierderea bugetară estimată.

Asta înseamnă că pentru a accepta punerea în aplicare a măsurii populiste numită reducere TVA la pâine (măsură care se regăseşte şi în programul electoral al alianţei USL şi care a avut contribuţia sa la câştigarea alegerilor parlamentare), guvernul va fi obligat să introducă un program de suprataxare a produselor considerate de lux cum ar fi tutunul, aurul şi maşinile de lux.

În traducere, guvernul Ponta va fi un haiduc instituţional care va lua de la cei bogaţi pentru a da celor mai săraci. Cum? Aici este deja o altă chestiune dar, în primă instanţă, fumătorii ar trebui să mai reducă ţigările pentru a le mai rămâne ceva bani de pâine.

Şi dacă am pomenit de pâine întrebarea care se pune este dacă măsura adoptată de executiv va influenţa într-un fel preţul pâinii. De principiu şi la o primă vedere răspunsul ar trebui să fie afirmativ, numai că pe lanţul de producere a pâinii sunt o sumă de elemente care deja se află la limita suportabilităţii din punctual de vedere al celor care lucrează în acest domeniu.

În ciuda producţiei relativ bune din acest an, preţul grâului rămâne la cote care abia acoperă costurile de producţie, creşterea preţurilor la energie lovesc puternic în profitabilitatea producătorilor de panificaţie, iar puterea de cumpărare a românului a scăzut continuu astfel încât sunt şanse ca în curînd pâinea şi produsele de panificaţie să devină un produs de lux pentru o mare parte dintre români.

Date fiind aceste elemente, iluzia conform căreia reducerea TVA-ului la 9% ar trebui să aducă o ieftinire cu 10% a pâinii rămâne o simplă utopie sau… un simplu pansament electoral în condiţiile în care tensiunile dintre Palatul Victoria şi Cotroceni sunt deja la punctul de explozie.

O ipoteză este avansată şi de parlamentarul european Iuliu Winkler, care susţine că reducerea TVA la produsele de panificaţie de la 24% la 9% nu va duce la scăderea preţului pâinii, astfel că nu va avea vreun efect în plan social, adăugând că este posibil ca anul viitor să se renunţe la această valoare a TVA.

“Preţul de avansare al pâinii nu va scădea, lucru care a fost admis atât de producători din industria de semnificaţie, cât şi de responsabilii din Ministerul Agriculturii”, afirma acesta exprimându-şi în acelaşi timp dubiile legate de aşteptările guvernanţilor în ceea ce priveşte conformarea voluntară a actorilor din această industrie”, care, datorită scăderii TVA la 9%, ar renunţa să mai ţină contabilităţi paralele şi şi-ar plăti integral contribuţiile către stat.

Citeste continuarea…

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.