1 august – Ziua tanchiştilor

0

Ziua tanchiştilor este marcată, anual, la 1 august. Sărbătoarea a fost instituită la 1 august 1919, prin ordin al regelui Ferdinand I, avându-se în vedere faptul că la garnizoana militară din Mihai Bravu (judeţul Giurgiu) s-a înfiinţat un batalion de ‘care de asalt’, act ce a marcat apariţia armei tancuri în Armata României.

Intuind avantajele oferite de carele de luptă, conducătorii armatei române au desfăşurat o campanie stăruitoare pe lângă factorii de decizie politică, în scopul introducerii şi integrării acestora în structurile trupelor de uscat. Într-un timp relativ scurt, cu preţul unor mari eforturi materiale, s-au înfiinţat subunităţi şi mari unităţi de tancuri.

Arma tancuri şi-a dovedit rapid utilitatea şi competitivitatea şi a contribuit, hotărâtor, la accelerarea acţiunilor de luptă. Prin mobilitate, putere de izbire şi de foc şi o eficientă protecţie a echipajelor, tancurile au justificat întrebuinţarea lor preponderentă în acţiunile ofensive. România a fost printre primele ţări din Europa şi chiar din lume care şi-a înzestrat armata cu acest tip de armament. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.