Arhivele britanice conţin un proiect de discurs regal în caz de război nuclear

Printre documentele datând din perioada Războiului rece, recent declasificate de guvernul britanic, figurează şi o schiţă de discurs către naţiune, pe care regina Elisabeta a II-a urma să îl pronunţe în direct la posturile de televiziune şi radio, în cazul în care s-ar fi declanşat un război nuclear.

„Ştim cu toţii că pericolele cu care ne confruntăm astăzi sunt infinit mai mari decât cele cu care am avut de a face până acum în istorie. Dar indiferent de ororile care ne aşteaptă, avem calităţi care vor constitui din nou puterea noastră şi ne vor ajuta să ne păstrăm libertatea, aşa cum s-a întâmplat de două ori în acest secol trist”, se afirmă în ciorna discursului regal.

În baza acestui document, războiul nuclear între ţările Pactului de la Varşovia şi NATO ar fi trebuit să înceapă cu puţin timp înainte de 4 martie 1983.

Este adevărat că patru zile mai târziu, la 8 martie (1983), preşedintele american Ronald Reagan a declarat Uniunea Sovietică drept ‘imperiul răului’ şi a ordonat să fie desfăşurate rachete de croazieră în Europa.

Oficiali britanici recunosc, că cel mai probabil, regina Elisabeta a II-a nu ştia de existenţa acestui document. Cu toate acestea, textul respectiv a fost citit în primăvara anului 1983 în cadrul unor manevre militare ale armatei britanice, care simulau acţiuni în cazul unui război nuclear.

Anterior, Elisabeta a II-a declarat că una dintre cele mai vii amintiri din copilărie a fost apelul către naţiune rostit de regele George al VI-lea, la începerea celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit reginei, ea nu va uita niciodată tristeţea şi mândria pe care le-a simţit ascultând la radio discursul tatălui său.

Un alt document desecretizat relevă că regina Marii Britanii urma să fie salvată în eventualitatea unui atac nuclear sovietic într-un buncăr plutitor într-unul din lacurile scoţiene, după cum a relatat recent The Daily Telegraph.

Documentul intitulat ‘War Book’ a fost elaborat în perioada Războiului rece şi reînnoit până inclusiv în 1990. Acesta cuprinde toate acţiunile în detaliu ale autorităţilor britanice, în cazul unui atac nuclear sovietic. Documentul stă la baza volumului ‘The Secret State’ al profesorului Peter Hennessy, de la Universitatea din Londra.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.