Mariana Câmpeanu: Există bani pentru disponibilizaţii de la Oltchim şi Poşta Română

Ministerul Muncii dispune de fondurile necesare pentru plata salariilor restante şi a salariilor compensatorii pentru persoanele care vor fi disponibilizate de la Combinatul Oltchim şi de la Compania Naţională Poşta Română, a declarat miercuri, ministrul de resort, Mariana Câmpeanu.

„Din datele pe care le cunosc, de la Combinatul Oltchim vor fi disponibilizate peste 900 de persoane, pentru care se vor plăti salariile restante, concediul de odihnă şi salariile compensatorii. De asemenea, la rectificarea bugetară au fost luate în calcul şi cele aproximativ 3.000 de persoane care vor fi disponibilizate de la Compania Naţională Poşta Română”, a afirmat ministrul Mariana Câmpeanu.

Aceasta a precizat, totodată, că nu are date referitoare la disponibilizările de personal de la CFR Marfă şi CFR Călători.

‘Până acum, nu e prevăzută nicio disponibilizare la CFR Marfă şi CFR Călători. Pot să vă spun acest lucru pentru că am semnat chiar eu bugetele de venituri şi cheltuieli de la cele două companii feroviare’, a mai spus ministrul Muncii.

Un număr de 3.650 de angajaţi vor fi disponibilizaţi din cadrul companiei Poşta Română începând cu luna septembrie, pe baza unor criterii stabilite de comun acord cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România şi construite în funcţie de evaluarea competenţei profesionale, abaterilor disciplinare şi a opţiunii individuale, a anunţat, recent, Compania Naţională Poşta Română.

Pe de altă parte, administratorul special al Oltchim Râmnicu Vâlcea a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că activitatea combinatului va fi redusă temporar, începând din 29 iulie 29 iulie, timp de două luni, ‘din motive economice şi tehnologice’, iar 715 angajaţi ai societăţii vor fi trimişi în şomaj cu indemnizaţie compensatorie de 80% din salariul de bază.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în procedură de insolvenţă din ianuarie 2013 şi era propus pentru a fi privatizat până în luna iunie a acestui an. În prezent, combinatul funcţionează la 27% capacitate.

Memorandumul cu privire la intrarea în insolvenţă a SC Oltchim SA a fost aprobat de Guvern în data de 23 ianuarie 2013. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
2 Comentarii
 1. SALVATI OLTCHIM spune

  Sa spunem lucrurilor pe sleau! Doamna ministru M. Campeanu si Domnul ministru V. Vosganian ne-au mai mintit si alta data, ridicand minciuna la rang de politica guvernamentala.

  Sa nu uitam ca in preajma alegerilor parlamentare de anul trecut, mai precis in data de 20.09.2012, Guvernul a promis ca va acorda un ajutor de urgenta de 1.400 de lei fiecarui salariat, suma care va fi platita in doua transe. Dimineata, P.M Ponta si purtatorul sau de cuvant au anuntat un ajutor social de 1.400 LEI / salariat / luna iar seara, doi ministrii ai Guvernului Ponta (Chitoiu si Pop) ne-au spus ca („Ponta este mincinos:”) este vorba despre un ajutor social (1.400 LEI / salariat / luna) acordat numai salariatilor ale caror venituri sunt mai mici decat venitul mediu brut pe economie. stirileprotv.ro/stiri/actualitate/guvernul-a-promis-angajatilor-oltchim-un-ajutor-de-urgenta-de-1400-de-lei-fiecarui-salariat.html In data de 28.12.2012 guvernul – prin vocea Doamnei ministru Mariana Campeanu, a anulat hotărârea în baza căreia o parte dintre angajaţii Oltchim ar fi trebuit să primească în luna decembrie ajutoare sociale, argumentând că aceştia au încasat salariile restante, iar acordarea ajutoarelor ar genera discriminare între beneficiari şi angajaţii care ar primi doar salariul.

  Sa nu uitam ca ministrul Varujan Vosganian, acompaniat de prim-ministrul Victor Ponta (acesta din urma fie este dezinformat in mod sistematic fie cunoaste situatia dar se complace in minciuna), a ridicat minciuna la rang de politica guvernamentala repetand, ori de cate ori se aduce vorba in sedintele de guvern despre situatia salariatiilor de la Oltchim, faptul ca acestia sunt cu drepturile salariale platite la zi (ultima isprava de acest gen a avut loc in sedinta de guvern din data de 04.07.2013). gov.ro/declara-ii-sus-inute-de-premierul-victor-ponta-la-inceputul-edin-ei-de-guvern__l1a120456.html

  Sa nu uitam ca adevarul este altul si ca inregistram urmatoarele restantele in plata a drepturilor noastre salariale:
  1. valoare transport luna DECEMBRIE 2012 (max. 80 lei / salariat – functie de timpul efectiv lucrat in luna DEC. 2012);
  2. avans luna IANUARIE 2013 (40% din salariul tarifar aferent lunii IANUARIE 2013);
  3. prima de 8 martie pentru salariatele OLTCHIM (50 lei / salariata);
  4. valoare transport luna APRILIE 2013 (max. 80 lei / salariat – functie de timpul efectiv lucrat in luna APRILIE 2013);
  5. cca. 10,5% drepturi salariale aferente lunii APRILIE 2013 neplatite in data de 13-14.05.2013 de catre AJOFM;
  6. o suma de bani de platit de catre Oltchim – ca diferenta intre drepturile salariale cuvenite conform state plata si sumele platite sau in curs de plata de catre AJOFM, aferenta drepturilor salariale ale lunii APRILIE 2013;
  7. avansul lunii IUNIE 2013 – pentru salariatii ramasi in Oltchim;
  8. lichidarea lunii IUNIE 2013 (cu transport inclus) – pentru salariatii ramasi in Oltchim;
  9. tichetele de masa aferente lunii IUNIE 2013 – pentru salariatii ramasi in Oltchim;
  10. avansul lunii IULIE 2013 – pentru salariatii ramasi in Oltchim;
  11. lichidarea lunii IULIE 2013 (cu transport inclus) – pentru salariatii ramasi in Oltchim;
  12. tichetele de masa aferente lunii IULIE 2013 – pentru salariatii ramasi in Oltchim.
  In plus, disponibilizatii, inregistreaza urmatoarele restante salariale, care trebuiau platite in momentul disponibilizarii alaturi de drepturile salariale comune salariatiilor ramasi si ai celor disponibilizati (cele mentionate mai sus la punctele de la 1 la 6):
  1. lichidarea aferenta perioadei 01 – 13.06.2013;
  2. tichetele de masa aferente perioadei 01 – 13.06.2013;
  3. o suma de bani aferenta concediilor de odihna neefectuate in anul 2013 sau rest. anterioare anului 2013;
  4. salariile compensatorii datorate de OLTCHIM.

  Sa nu uitam despre deturnarile de fonduri realizate de catre conducere Oltchim – retinerea CAR-ului pe statele de plata si nevirarea acestor sume la CAR, retinerea ratelor bancare pe statele de plata si nevirarea acestora la banci, retinerea „garantiilor” pe statele de plata si nevirarea acestor sume in depozitele bancare de garantii, etc.

  Sa nu uitam, ca in ciuda declaratiilor facute de catre ministrul Vosganian si de catre administratorii judiciari, criza se adanceste si datoriile cresc. Au facut disponibilizari si se lauda ca sunt bancabili dar acum ne trimit in somaj tehnic. Suntem deja in luna august si, conform comunicatului transmis de Oltchim catre CAR Oltchim, in luna august nu o sa primim nimic – pentru ca nu mai sunt bani.

  Sa nu uitam ca ITM Valcea a dat ca termen conducerii Oltchim data de 27.08.2013 pentru a veni la zi cu toate platile aferente drepturilor salariale, restante si curente, datorate de catre Oltchim salariatiilor si disponibilizatiilor.

  Sa nu uitam ca actuala conducere a Oltchim ne-a dat ne-a dat tot ceea ce nu s-a promis dar s-a omis … ne-a dat in somaj tehnic si in program de lucru de 4 zile pe saptamana, incepand cu data de 29.07.2013! Ne-au dat la inceputul lunii iulie speranta ca Oltchimul „bancabil” are finantare (asa au declarat Piperea si Vosganian in jurul datei de 05.07.2013) si acum ne spun ca nu avem „capital de lucru”, ca nu avem „materii prime” si se va reduce activitatea la Oltchim (de parca pana acum ar fi functionat la o capacitate mai mare de 5 – 6% – marturie stau rapoartele financiare ale Oltchim publicate pe BVB din T3 / 2012, din an 2012 si din T1 / 2013).

  Ne-au dat din nou minciuni, gogosi si ne-au vandut iluzii!
  Intreb din nou: ce ne facem? Ne indreptam spre faliment, asa cum s-a dorit de aproape un an de zile, si spre pierderea tuturor locurilor de munca din Oltchim (si nu numai)?

  Cititi si semnati petitia Salvati Oltchim – Arpechim: petitieonline.com/salvati_oltchim_si_arpechim

 2. aura spune

  De unde?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.