Siria: 100 de zile de la răpirea celor doi arhiepiscopi, soarta lor încă necunoscută

Soarta celor doi arhiepiscopi răpiţi la 22 aprilie în Siria de către atacatori înarmaţi nu este cunoscută nici acum, la 100 de zile de la dispariţia lor, în pofida eforturilor făcute, scrie miercuri pravoslavie.ru.

Răpitorii nu şi-au anunţat revendicările şi nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru răpirea lor, adaugă sursa citată. Nu se ştie nici dacă cei doi mitropoliţi mai sunt în viaţă sa nu.

Arhiepiscopul sirian iacobit Yohanna Ibrahim şi arhiepiscopul grec ortodox de Aleppo, Paul-Boulos Yazigi, fratele patriarhului Ioan al Antiohiei, care au avertizat în repetate rânduri asupra pericolului instaurării unei puteri islamice în Siria şi a legii Sharia în această ţară, au fost răpiţi la 22 aprilie de un grup terorist armat în timp ce erau implicaţi în operaţiuni umanitare în satul Kafr Dael din provincia Aleppo. În atac, diaconul care conducea maşina în care se aflau cei doi ierarhi a fost ucis.

Reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe din lume, reuniţi recent la Moscova cu ocazia ceremoniilor dedicate împlinirii a 1025 de ani de la creştinarea Rusiei Kievene, au solicitat într-o declaraţie adoptată cu această ocazie eliberarea neîntârziată a celor doi ierarhi, exprimându-şi totodată solidaritatea cu patriarhul Ioan al Antiohiei.

Răpirea celor doi ierarhi este o confirmare dramatică a circumstanţelor tragice pe care le trăieşte comunitatea creştină din Siria, una din cele mai vechi din lume, astăzi ameninţată de grupări rebele care îi consideră pe preoţi colaboratori ai regimului preşedintelui Bashar al-Assad, scria un cotidian spaniol în urma informaţiilor privind dispariţia arhiepiscopilor Yohanna Ibrahim şi Paul-Boulos Yazigi.

Patriarhia Antiohiei semnala în luna aprilie că în Siria are loc o distrugere sistematică a Ortodoxiei şi că bisericile ortodoxe au suferit pagube incalculabile şi sute de creştini ortodocşi au fost ucişi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.