Stere Gulea: Împlinesc 70 de ani, pare că n-ar fi vorba despre mine

Regizorul Stere Gulea se gândeşte, la 70 de ani, la felul în care va fi primit cel mai recent film al său – „Sunt o babă comunistă”.

Împlinesc 70 de ani, pare că n-ar fi vorba despre mine, dar este frumoasă? 70, e ceva, bine că sunt sănătos. Da, mă gândesc la ultimul film pe care l-am făcut: „Sunt o babă comunistă”, pentru unii, care mă cunosc, şi cunosc şi ce-am făcut până acum, s-ar putea să le sune straniu, dar vreau să-i liniştesc, dacă se poate: e doar un film, nu un manifest politic/ideologic, e despre oameni modeşti în comunism, fără resentimente, acuze sau osanale”, a declarat, pentru AGERPRES, cunoscutul regizor.

El a mărturisit că „Sunt o babă comunistă” este ceva ce nici nu şi-ar fi închipuit că l-ar putea face într-o zi.

„Nimic, nici biografic, nici din filmele pe care le-am făcut, nu-l prevesteau, dar, odată decizându-mă să-l fac, am început să mă gândesc să-i înţeleg pe aceşti oameni, numiţi nostalgici după comunism, să le înţeleg modul de gândire, motivele regretului, aspiraţiile lor din timpul acela, şi, marginalizarea de după 89, am încercat să nu-i judec, ci să-i înţeleg. Cu timpul mi-au devenit extrem de apropiaţi dintr-un motiv simplu: n-a fost vina lor că viaţa lor, ca şi a mea, s-a petrecut în cea mai mare parte în comunism. Pot eu să-i condamn pentru asta ? De ce?”, a explicat regizorul.

Gulea a vorbit şi despre modul în care a ales să facă film, după ce dorise să aleagă cariera didactică.

„În momentul în care am intrat la Institutul Pedagogic din Constanţa, nu cred că mă gândeam la faptul c-o să fiu profesor, trebuia să scap de armată, şi am dat acolo, la Filologie, abia când am terminat mi-am pus problema ce am să fac, profesor nu mă vedeam, eram prea tânăr, am început să caut o soluţie să nu rămân profesor la ţară, aşa am ajuns la Institutul de Teatru şi Cinema „I.L.Caragiale”, la Secţia de Critică, şi având prieteni la regie de film am început să mă gândesc că, poate, pot să fac regie, dar a trebuit să treacă ani buni, şi, cu noroc, care s-a chemat Toma Caragiu, am făcut primul film de ficţiune în anul în care Toma a murit: „Iarba verde de acasă”, a spus el.

În ceea ce priveşte opera sa, dintre filmul de debut – „Apa ca un bivol negru” şi „Sunt o babă comunistă”, regizorul consideră că „timpul va decide”.

„Nu ştiu ce rămâne, şi, dacă va rămâne ceva, asta timpul va decide. Îmi place că am făcut” Moromeţii” şi îmi place că am făcut ‘Sunt o babă comunistă’, sunt scene bune şi în alte filme de ale mele, aşa cred eu.”Moromeţii” m-a făcut cunoscut”, a spus el.

Stere Gulea a mai declarat că filmul românesc „e pe mâini bune”, iar despre proiecte a spus că „abia după ce iese pe ecrane Baba…” o să înceapă să se gândească la altceva.

Regizorul Stere Gulea s-a născut la 2 august 1943, în comuna Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

A absolvit, în 1970, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘Ion Luca Caragiale’, secţia teatrologie-filmologie. Din 1990, Stere Gulea este profesor la Academia de Teatru şi Film.

A debutat, în 1973, cu un film TV intitulat ‘Sub pecetea tainei’, după Mateiu Caragiale. A lucrat ca redactor la Studioul cinematografic Bucureşti, ajungând, prin restructurare, asistent de regie, la Buftea, în 1975. Marele actor Toma Caragiu, care văzuse filmul TV, l-a încurajat să facă regie de film, după cum mărturiseşte chiar regizorul.

A fost membru fondator şi membru în Colegiul Director al Partidului Alianţa Civică, dar şi-a prezentat demisia din acest partid, la 13 martie 1995.

A fost director general interimar al Televiziunii Române (19 dec. 1996-8 iul. 1998).

A semnat regia mai multor filme, la unele dintre ele scriind şi scenariul: ‘Apa ca un bivol negru’ (1970), ‘Iarba verde de acasă’ (1977), ‘Castelul din Carpaţi’ (1981), ‘Ochi de urs’ (1982), ‘Moromeţii’ (1987), ‘Piaţa Universităţii. Bucureşti. România’ (1991), ‘Vulpe – vânător’ (1992), ‘Stare de fapt’ (1995), ‘Hacker’ (serial TV, 2003). În octombrie 2007 a finalizat filmările la pelicula ‘Weekend cu mama’, a cărei premieră a avut loc la 20 martie 2009. Scenariul filmului, câştigător al Concursului Centrului Naţional al Cinematografiei, în 2005, are ca subiect consumul de droguri în contextul abandonului parental.

Producţia cinematografică ‘Weekend cu mama’ reprezintă prima colaborare pentru un lungmetraj a regizorului Stere Gulea, cu fiica sa, Alexandra, care semnează costumele şi montajul peliculei. În 2009, a fost lansată şi cartea ‘Week-end cu mama. ControlAltDelete’, scrisă de Vera Ion, după scenariul filmului cu acelaşi titlu, la care a lucrat împreună cu Stere Gulea.

În august 2012 a început filmările la lungmetrajul „Sunt o babă comunistă”, ecranizarea cărţii cu acelaşi nume a lui Dan Lungu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.