EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,27 RON
(+0.44%)
GBP
5,38 RON
(+0.49%)
CHF
4,53 RON
(+0.42%)
BGN
2,47 RON
(+0.15%)
BYN
1,76 RON
(+0.22%)
CAD
3,15 RON
(+0.15%)
RSD
0,04 RON
(-0.12%)
AUD
2,97 RON
(+0.12%)
JPY
0,04 RON
(+0.78%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(+0.39%)

Vicepremierul nipon îşi retrage afirmaţiile cu privire la nazişti

Vicepremierul nipon, Taro Aso, şi-a retras joi afirmaţiile în care sugera luni că Japonia s-ar putea „inspira” de la Germania nazistă pentru reforma Constituţiei.

„Este regretabil că remarcile mele privind administraţia nazistă au condus la o neînţelegere, ceea ce nu era intenţia mea”, a subliniat Taro Aso, într-un comunicat citit joi în faţa jurnaliştilor.

Taro Aso făcuse respectivele remarci în cursul unei dezbateri organizate luni de un cerc de reflecţie conservator pe tema unei reforme a Constituţiei pacifiste impuse Japoniei de către SUA, după cel de-al Doilea Război Mondial. „Constituţia Germaniei (Republicii) de la Weimar a fost discret înlocuită de Constituţia Germaniei naziste: de ce să nu ne inspirăm din tactica lor?”, spusese Taro Aso.

Centrul Simon Wiesenthal i-a cerut vicepremierului Aso să-şi clarifice acea declaraţie, afirmând că „singurele lecţii în materie de guvernare pe care responsabilii le pot trage de la cel de-al Treilea Reich nazist sunt lucrurile pe care să nu le facă„.

„Pentru că acest exemplu a antrenat o neînţelegere, aş dori să retrag referirea la regimul nazist”, a adăugat Taro Aso.

Guvernul nipon a ţinut să sublinieze că primele declaraţii ale lui Taro Aso nu reflectau poziţia oficială. ‘Guvernul Abe nu va considera niciodată regimul nazist într-o manieră pozitivă’, a declarat purtătorul de cuvânt Yoshihide Suga, joi, într-o conferinţă de presă.

Premierul nipon, Shinzo Abe, membru al partidului de dreapta din care face parte şi Aso, şi-a exprimat de mai multe ori dorinţa de a reforma Constituţia din 1947, în scopul de a le permite forţelor nipone să practice o ‘autoapărare colectivă’ pentru a veni, de exemplu, în ajutorul unei ţări aliate, potrivit aceleiaşi surse.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata