Vicepremierul nipon îşi retrage afirmaţiile cu privire la nazişti

Vicepremierul nipon, Taro Aso, şi-a retras joi afirmaţiile în care sugera luni că Japonia s-ar putea „inspira” de la Germania nazistă pentru reforma Constituţiei.

„Este regretabil că remarcile mele privind administraţia nazistă au condus la o neînţelegere, ceea ce nu era intenţia mea”, a subliniat Taro Aso, într-un comunicat citit joi în faţa jurnaliştilor.

Taro Aso făcuse respectivele remarci în cursul unei dezbateri organizate luni de un cerc de reflecţie conservator pe tema unei reforme a Constituţiei pacifiste impuse Japoniei de către SUA, după cel de-al Doilea Război Mondial. „Constituţia Germaniei (Republicii) de la Weimar a fost discret înlocuită de Constituţia Germaniei naziste: de ce să nu ne inspirăm din tactica lor?”, spusese Taro Aso.

Centrul Simon Wiesenthal i-a cerut vicepremierului Aso să-şi clarifice acea declaraţie, afirmând că „singurele lecţii în materie de guvernare pe care responsabilii le pot trage de la cel de-al Treilea Reich nazist sunt lucrurile pe care să nu le facă„.

„Pentru că acest exemplu a antrenat o neînţelegere, aş dori să retrag referirea la regimul nazist”, a adăugat Taro Aso.

Guvernul nipon a ţinut să sublinieze că primele declaraţii ale lui Taro Aso nu reflectau poziţia oficială. ‘Guvernul Abe nu va considera niciodată regimul nazist într-o manieră pozitivă’, a declarat purtătorul de cuvânt Yoshihide Suga, joi, într-o conferinţă de presă.

Premierul nipon, Shinzo Abe, membru al partidului de dreapta din care face parte şi Aso, şi-a exprimat de mai multe ori dorinţa de a reforma Constituţia din 1947, în scopul de a le permite forţelor nipone să practice o ‘autoapărare colectivă’ pentru a veni, de exemplu, în ajutorul unei ţări aliate, potrivit aceleiaşi surse.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.