Mureş: Transplant de grefă pentru refacerea sistemului hematopoietic şi imunitar al organismului, în premieră naţională

Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, profesor doctor Benedek Istvan, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că a efectuat în premieră naţională un transplant de grefă, de la un tânăr polonez la unul român, cei doi având grupe sanguine diferite, pentru refacerea sistemului hematopoietic şi imunitar al organismului.

Astăzi a fost o premieră naţională, care constă în faptul că în sfârşit am ajuns ca din Registrul European de Transplant am reuşit să aducem o grefă – deci mai mult decât celule stem, acele celule mezenchimale necesare pentru a reface sistemul hematopoietic şi imunitar al organismului. Este un lucru absolut deosebit că din Polonia găsim ajutor, unde se recoltează de la un donator măduvă. Nu este nedureros, trei zile probabil o să aibă dureri pentru că se ia din creastă, se face puncţionarea crestei. Este bolnavul în anestezie generală, deci nu este o simplă recoltare de sânge, asta trebuie să ştiţi”, a declarat dr. Benedek Istvan.

Medicul a spus că bolnavul este un tânăr de 19 ani din judeţul Harghita, care a fost diagnosticat cu aplazie medulară severă după ce, în urma unei extracţii dentare, a sângerat mult timp.

Dr. Benedek Istvan a precizat că la Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş au fost realizate, începând din 2001, peste 320 de transplanturi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.