Preţurile producţiei industriale au crescut, în medie, cu 0,3%, în iunie

Preţurile producţiei industriale din România au crescut, în medie, cu 0,3% în iunie, comparativ cu luna precedentă, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Preţurile producţiei industriale pe piaţa externă au crescut cu 0,8%. Preţurile producţiei industriale pe piaţa internă s-au situat aproape la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară. Faţă de luna iunie 2012, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 2,8%, cu 2,1 puncte procentuale sub creşterea înregistrată pe piaţa internă şi cu 4,1 puncte procentuale peste evoluţia înregistrată pe piaţa externă, se arată în document.

În ceea ce priveşte preţurile produselor din industria bunurilor de capital şi cele din industria bunurilor de uz curent, determinante pentru evoluţia lunară a preţurilor producţiei industriale, acestea au crescut, comparativ cu luna precedentă, cu 0,5% în industria bunurilor de capital, cu 0,3% în industria bunurilor de uz curent şi cu 0,2% în industria bunurilor intermediare, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi în industria energetică (+0,2%).

În luna iunie 2013, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ la produsele energetice şi la bunurile de uz curent, cu 6,1% şi, respectiv, cu 6%.

Celelalte mari grupe industriale au înregistrat creşteri de preţ sub nivelul mediu estimat pe total industrie. Astfel, au fost tranzacţionate la un preţ mai mare cu 2,2% bunurile de folosinţă îndelungată. Preţurile producţiei industriale la bunurile de capital nu au înregistrat modificări semnificative, iar cele ale bunurilor intermediare au scăzut cu 0,1%.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.