EUR
4,83 RON
(-0%)
USD
4,47 RON
(0%)
GBP
5,48 RON
(0%)
CHF
4,58 RON
(+0.01%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,73 RON
(0%)
CAD
3,14 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,68 RON
(-0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,17 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

Republica Moldova: Dezamăgirea populaţiei poate aduce la putere un regim autoritar

Dezamăgirea populaţiei din Republica Moldova în instituţiile democratice, în paralel cu nivelul înalt de sărăcie, alimentează riscurile venirii la putere a unui regim autoritar, au constat analiştii de la organizaţia Expert Grup care au prezentat vineri studiul Raportul de Stare a Ţării 2013.

Încrederea cetăţenilor în instituţiile statului a scăzut semnificativ, în comparaţie cu acum patru ani, iar oamenii nu împărtăşesc politicile pe care le implementează autorităţile în mai multe domenii, inclusiv în educaţie şi sănătate. Majoritatea populaţiei este preocupată de supravieţuire şi nu de autorealizare, din cauza economiei slab dezvoltate sau a mediului de afaceri vicios care reduce creşterea economică a ţării, potrivit studiului.

Studiul a fost însoţit şi de un sondaj de opinie, din care reiese că majoritatea populaţiei nu este mulţumită de nivelul de trai şi de modul în care decurg lucrurile în Republica Moldova. Peste jumătate din participanţii la sondaj au declarat că nu au acces la apă caldă şi la energie termică, iar aproape jumătate nu au sistem de canalizare şi conexiune la gaz. Aproape jumătate dintre respondenţi au declarat că sunt gata să plece peste hotare, inclusiv pentru totdeauna.

Experţii au concluzionat că autorităţile trebuie să întreprindă eforturi sporite pentru asigurarea funcţionalităţii instituţiilor de stat, îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice, eradicarea corupţiei şi ameliorarea climatului de afaceri, iar cea mai mare oportunitate pentru Republica Moldova ar fi apropierea şi integrarea în UE.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata